Pasta a basta! Do salátu, se zeleninou nebo čerstvými lístky a s kvalitním olivovým olejem. Tak jednoduchý a vděčný může být recept na rychlý těstovinový salát.
Mezi nejoblíbenější jídlo našich dcer patří jednoznačně tento salát. Můžou ho jíst denně. Hodí se obzvlášť teď, když se pomalu, ale jistě řeší obědy do krabiček. Ať už do školy nebo do práce, na výlet… nebo si prostě potřebujete udělat dopředu večeři – přesně tohle jídlo je inspirací samo o sobě. Je lehké, rychlé a vděčné. Minimálně u nás doma. A s ohlasem, jaký tento recept měl u vás, tak možná i tam.
Těstovinový salát
4–6 porcí (podle jedlíků)
Příprava: 30 minut (i s chladnutím těstovin)
Co na salát?
500 g těstovin (fusilli)
extra panenský olivový olej (nešetři)
1 lžíce sušeného česneku
2 lžíce sušeného oregana
sůl a pepř
250 g cherry rajčátek
80 g sušených rajčat (mohou být i v oleji)
1 červená paprika
½ salátové okurky
250 g mix salátů (rukola, polníček, ledový salát, řepa…)
lístky čerstvé bazalky
krémový balzamikový ocet na dochucení
Jak na to?
- V osolené vodě s troškou olivového oleje uvař těstoviny dle návodu, na skus. Slij je, přendej do velké mísy, přidej olivový olej (já dávám tak 3 lžíce), sušené oregano, česnek, sůl a pepř. Promíchej a nech trošku vychladnout.
- Mezitím si nakrájej na menší kousky rajčátka, včetně sušených (lepší jsou ta měkká, ne úplně vysušená), papriku, okurku. Salátový mix propláchni, je-li to třeba. Vše přendej do jedné mísy. Přidej lehce potrhané lístky bazalky. Osol, opepři, zakapej olivovým olejem a zlehka promíchej.
- Jakmile těstoviny vystydnou, přidej k nim salátovou směs a promíchej. Podle chuti přidej balzamikový ocet (ideálně až tehdy, kdy se si salát dáváš). Podávej hned nebo si to přendej do krabiček na druhý den a nech v chladu.