Patříte mezi ty, co si jednou za čas dají vepřové koleno? A dáváte přednost pálivější chuti chilli papriček? Pak by se vám tento recept mohl hodit.
O chilli medu jsme přemýšleli dlouho, hodí se nám v kuchyni do různých receptů. Tam, kde se mísí sladko-pálivá chuť. Skvělý je například v chilli con carne, můžete ho použít i do BBQ křidýlek nebo na žebra. Připravíte ho snadno a v ledničce vám chilli med vydrží dlouho. Jen se nesmíte bát té barvy a že se lehce místy razí. Je to v pořádku, med to v chladu dělá. Jakmile bude v pokojové teplotě zase krásně povolí.
Pečené koleno s chilli medem
4 porce
Příprava: 2 hodiny + 1 hodina na vývar + uložení kolena ve vývaru přes noc
Co na koleno?
2 mrkve
¼ celeru
2 petržele
1 vrchovatá lžíce soli
5 kuliček pepře
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
svazek petrželky i se stonky
4 menší vepřová kolena
2 cibule
500 ml piva (ležák nebo černé)
chleba na podávání
Co na chilli med?
900 g medu (1 sklenice o objemu 1 kg)
150 g papriček habanero (nebo jalapeño)
Jak na to?
- Připrav si zeleninový vývar. Do velkého hrnce nalij vodu, dej do ní očištěnou zeleninu, buď celé kusy nebo to rozpul. Přidej sůl, kuličky pepře, bobkový list, nové koření a petrželku i se stonkem. Přiveď k varu, stáhni teplotu a při střední teplotě (nesmí bublat) nech „táhnout“ vývar asi hodinu. Poté dej stranou z plotny, nech vychladnout a do vývaru nalož ideálně přes noc kolena.
- Troubu předehřej na 160°C. Kolena vytáhni z vývaru. Přendej do pekáče, přidej oloupané a na větší měsíčky nakrájené cibule a zalij pivem. Peč hodinu přiklopené, poté polévej sem tam výpekem a ještě nech přiklopené dalších 30 minut.
- Mezitím si připrav chilli med. Papričky najemno nasekej. Med zahřej v hrnci na 65°C, přelij ho do mísy od robota, přidej „kašičku“ z chilli papriček a metličkou míchej asi 5 minut, vše se musí propojit. Odděl si část na pomazání kolena (na každé koleno tak 1 lžíci) a zbývající si dej do uzavíratelné sklenice, zavařovačky a nech v ledničce na další použití.
- Jakmile se kolena pečou hodinu a půl hodiny, odklop je a peč odklopené dalších 30 minut. Na posledních 10 minut polij kolena chilli medem a nech je dozlatova zapéct. Pokud jsou kolena větší, počítej s dobou pečení 3 hodiny. Upečená kolena podávej s chlebem.