Hledáte inspiraci na jednoduchý recept? Ty k zapékání se také počítají! Stačí vám pár ingrediencí a výsledek je téměř vždycky dokonalý, voňavý, šťavnatý a zlatavý.
Pokud máte rádi gratinované brambory, pak si variantu s kotletou zamilujete jako my. Co k receptu potřebujete vědět? Nešetřete na mase, musí být šťavnaté, ideálně od řezníka kterému plně důvěřujete. Brambory varného typu A nejlépe ty neprané, ať jsou trošku od hlíny (tu si stejně umyjete doma vy). A rozhodně nepoužívejte smetanu na vaření, čím větší % tuku bude mít, tím lépe! Důležitý je také sýr, pokud je slanější (jako parmazán nebo i pecorino), pak už při skládání vrstev tolik nesolte. A nakonec – čerstvému pepři z mlýnku ten namletý v sáčku nemůže konkurovat!
Zapečené brambory s kotletami
4 porce (středně velký pekáček)
Příprava: 1,5 hodiny
Co na kotlety?
800 g vepřové pečeně
1,2 kg brambor varného typu A
350 ml smetany ke šlehání (33%)
200 g sýru dle chuti (např. parmazán, ale pozor je dost slaný)
1 velká cibule
1 hrst tymiánu (čerstvý, ale může být i sušený)
sůl a pepř
Jak na to?
- Vepřovou pečeni nakrájej na 8 plátků. Ty osol a opepři. Na rozpálené pánvi maso orestuj dozlatova z každé strany (cca 2 minuty z každé strany). Kotlety vyndej z pánve, dej si je stranou na talíř a na výpeku orestuj na plátky nakrájenou cibuli.
- Troubu předehřej na 200°C. Brambory oloupej a nakrájej je na 3 mm tenké plátky. Pekáček vymaž olejem. Na dno dej první vrstvu brambor, přidej část orestovaného masa, cibulku a tymián. Průběžně osol a opepři podle chuti. Opakuj, dokud neskončíš vrstvou brambor.
- Přiklop pokličkou nebo alobalem a peč přibližně 30 minut. Mezitím nastrouhej sýr, vyšlehej smetanu a společně to promíchej. Odklop pekáček, zalij smetanovo-sýrovou směsí a ozdob zbývajícím tymiánem (pokud ho máš). Peč odklopené dozlatova, asi 40 minut.