Připravit si domácí závin se šťavnatou makovou náplní a švestkami zdá se být nadlidský výkon. Ale není, jde to, a my se vám v jednotlivých krocích pokusíme poradit jak na to.
Alfou a omegou kynutého těsta jsou ingredience v pokojové teplotě, místnost bez průvanu, robot s hnětacím hákem, šikovné ruce a trpělivost! A věřte, že tu my moc nemáme, ale každým rokem se v ní zlepšujeme. Proč? Protože milujeme sladké kynuté buchty, koláče, knedlíky a závin. Zvláště pak, když je opravdu plný makové náplně. Ale přidat můžete i jablka se skořicí a vlašskými ořechy. A že se vám při pečení závin „rozevřel“? Nevadí, i tak bude skvělý!
Makový závin se švestkami
2 záviny
příprava: 60 minut + kynutí (celkem 1 hodina a 40 minut)
Co na těsto?
500 g hladké mouky
180 ml plnotučného mléka
30 g čerstvého droždí
4 lžíce třtinového cukru
1 BIO vanilkový cukr
1 lžička soli
60 g rozehřátého (ale ne horkého!) másla
2 malá vejce pokojové teploty (nebo 1 velké)
+ 1 vejce na potření
+ moučkový cukr na posypání
Co na náplň?
asi 460 ml plnotučného mléka
300 g mletého máku
100 g třtinového cukru
1 BIO vanilkový cukr
1-2 lžíce švestkových povidel
asi 10 švestek
skořicový cukr na posypání švestek
Jak na to?
- Mouku přesej do velké mísy od robota. Mléko zahřej. Do mouky udělej důlek, do něj rozdrob droždí, přidej 1 lžíci třtinového cukru, přibližně polovinu zahřátého mléka a ze stran zahrň moukou. Přikryj utěrkou a nech v teple vzejít omládek, asi 30 minut.
- K omládku do mísy přidej zbývající vlažné mléko, cukry, sůl, rozpuštěné (ne horké!) máslo a celá vejce. Pomocí hnětacího háku zpracovávej, dokud nebude těsto hladké a nebude se odpojovat od mísy. Přendej ho na moukou zlehka posypaný vál a rozděl na dva díly. Z nich vytvoř dva bochánky a ty nech pod utěrkou kynout dalších 30 minut.
- Mezitím si připrav makovou náplň. Do rendlíku nalij mléko, přidej mák a cukry. Promíchej a vař na mírném ohni asi 10 minut. Průběžně míchej. Stáhni z plotny a nakonec vmíchej povidla. Nech vychladnout. Švestky rozkroj na poloviny, připrav si skořicový cukr a vyšlehané vejce na potření.
- Na vál dej trošku mouky a vyválej z bochánku tenkou placku o rozměru cca 30 na 30 cm. Polovinou makové náplně pomaž placku – pozor okraj na dolním konci „zavinovací strany“ nech bez náplně a pomaž vyšlehaným vejcem. Naopak na horní konec „zavinovací strany“ rozlož v řadě rozkrojené švestky slupkou dolů a zasyp je skořicovým cukrem. Roluj závin odshora dolů a nakonec boční konce závinu založ pod závin. Přendej na plech vyložený pečicím papírem. Připrav si závin i z druhého bochánku. Přendej ho na plech a přikryj oba utěrkou. Nech ještě 40 minut kynout.
- Troubu předehřej na 160°C. Nakynuté záviny pečlivě potři rozšlehaným vejcem, ať se ti moc nerozjedou v troubě. Peč dozlatova 35 až 40 minut. Poté je nech vychladnout, nakrájej a zasyp zlehka moučkovým cukrem. Podávej.