Že je v jednoduchosti krása? Ano! Zvlášť, když jde o pečení. Z pár ingrediencí můžete rychle a hlavně snadno vytvořit nadýchanou buchtu, voňavou po ovoci, vanilce…
Takže pokud máte dnes nebo v jiný den v plánu péct a nemáte moc času, tento recept je naprosto ideální. Jogurtových koláčů mám na blogu hodně, sem tam si upravím (přidám, uberu) některé suroviny, ale výsledek je skoro vždy stejný, prázdný plech. U tohoto koláče jsem kvůli dceři dělala i tzv. bezlaktózovou verzi, kdy jogurt a mléko bylo bez laktózy a bylo to ok.
Koláč s ovocem a drobenkou
kulatá forma na koláč o průměru 28 cm (nebo 1 menší hluboký plech)
příprava: 50 minut
Co na koláč?
2 vejce
100 g třtinového cukru
1 BIO vanilkový cukr
kůra z 1 limetky
150 ml bílého jogurtu
200 ml plnotučného mléka
350 g polohrubé mouky + na vysypání formy
1 prášek do pečiva bez fosfátů
120 ml oleje + na vymazání formy
400 g ovoce (maliny, borůvky, jahody)
60 g bílé čokolády (Lindt Excellence Vanilla)
Co na drobenku?
60 g másla
40 g třtinového cukru
80 g polohrubé mouky
Jak na to?
- Předehřej si troubu na 180°C. Do mísy od robotu vlož všechny ingredience na těsto (až na olej) a vyšlehej balónovou metlou. Olej zlehka zapracuj nakonec.
- Formu na koláč (nebo plech) vymaž olejem a vysyp moukou. Rozděl do ní rovnoměrně těsto (já si nechávám trošku těsta a to pak liju ještě sem tam na ovoce). Navrch rozděl ovoce a kousky čokolády.
- Připrav si drobenku. Studené máslo nakrájej na kousky a přendej do mísy. Přidej cukr a mouku a prsty propracuj v drobenku. Pokud se ti drobenka lepí na prsty, pak ještě přidej trošku mouky.
- Koláč zasyp drobenkou a dej péct do předehřáté trouby. Peč dozlatova, asi 40 minut. Pak ho nech na mřížce vychladnout, nakrájej a podávej.