Když chřest, tak který recept? U mě vede jednoznačně polévka, ale taky taková ta klasika se strouhankou. Skvělý je i koláč a risotto. Vlastně cokoliv, pokud milujete chřest jako já.
Jakmile začne měsíc květen, už se po chřestu ohlížím. Tedy nejen já, i můj muž. Zelený si necháváme pro radost z křupnutí a jeho ztvrdlé konce spolu s bílým chřestem rovnou šoupeme do polévky. V této době, která se nese ve znamení MÁJ, LÁSKY ČAS, je to už takový rituál.
P.S. Tento recept si vymyslel můj muž, hádejte, kdo ho ale vařil? Já a děti…
Obalovaný chřest s bramborami
4 porce
příprava: 40 minut
Co na chřest?
800 g nových brambor (baby brambory, varný typ A)
500 g zeleného chřestu
4 vejce (nebo 3 vejce a 2 lžíce smetany 33%)
sůl a pepř
80 g nastrouhaného parmazánu
300 g strouhanky
olej na smažení
1 lžíce másla
olivový olej
3 jarní cibulky
libeček (a další bylinky dle chuti)
růžový pepř
výhonky hrášku na ozdobu
Jak na to?
- Brambory očisti, podle potřeby oloupej a celé je uvař v osolené vodě na skus. Já přidávám do vody ještě lístky libečku ze zahrady.
- Z chřestu odkroj ztvrdlé konce. Ve velkém hrnci přiveď vodu k varu. Vedle do mísy nebo do dřezu si dej led, pokud nemáš, bude ti stačit ledová voda. Chřest vař 3 minuty a ihned jej zchlaď v ledu nebo ledové vodě. Přendej na utěrku, já ji měla rozloženou na plechu, a nech uschnout.
- Mezitím si v míse vyšlehej vejce, přidej sůl a pepř. Parmazán nastrouhej do jiné mísy. A nakonec si do třetí mísy připrav strouhanku. Chřest jeden po druhém namáčej do vejce (hlavičky nech bez namočení), pak obal v parmazánu a nakonec ve strouhance. Když ti ke konci vznikne „mokrá“ směs, klidně smíchej vejce s parmazánem a strouhankou a vytvoř těstíčko, do kterého můžeš chřest zabalit.
- V pánvi rozpal olej, mělo by ho být tolik, aby se dal chřest ponořit. Teplotu trošku stáhni a chřest smaž krátce ze všech stran dozlatova.
- Mezitím slij brambory, v hrnci rozehřej máslo, zlehka orestuj nakrájenou jarní cibulku. Až ji odstavíš, přidej nakrájený libeček a jiné bylinky (pokud máš) a celé brambůrky v tom promíchej. Ještě osol a opepři, skvělý je růžový pepř, a můžeš zakápnout olivovým olejem. Brambory podávej se smaženým chřestem, ozdobené výhonky hrášku.