Stejně tak jako linecké cukroví, i plněné rohlíčky si můžete dát kdykoliv během roku. Prostě když na ně dostane chuť, máte čas a suroviny na recept. Pak už vás nic nezastaví!
Na blogu máme recept na ořechové svatomartinské rohlíčky. Chyběl mi tu ale recept na jednoduché tvarohové těsto. To připravíte z pár (obvykle) běžně doma dostupných surovin. Rohlíčky z něj můžete naplnit třeba jen marmeládou nebo jakoukoliv náplní, makovou, tvarohovou, ořechovou nebo třeba najemno strouhanými jablky s cukrem a skořicí. A jeden tip z vlastní zkušenosti – před pečením pomažte rohlíčky raději rozpuštěným máslem nebo vyšlehaným vejcem. Vejce mi na nich udělalo takovou pevnější „slupku“.
Tvarohové rohlíčky s makovou náplní
2 plechy
příprava: 60 minut
Co na těsto?
280 g hladké mouky + na podsypání
špetka soli
1 prášek do pečiva bez fosfátů
50 g změklého másla + na pomazání
150 g měkkého plnotučného tvarohu z vaničky
1 vejce
50 ml plnotučného mléka
moučkový cukr na posypání
Co na makovou náplň?
200 ml plnotučného mléka
100 g mletého máku
2 lžíce třtinového cukru
1 BIO vanilkový cukr
1 lžička mleté skořice
Jak na to?
- Připrav si těsto na rohlíčky. Do mísy od robota odvaž mouku, přidej sůl a prášek do pečiva. Promíchej. Přidej máslo, tvaroh, vejce a mléko. Pomocí hnětacího háku zpracuj hladké těsto, chvíli to potrvá, než se začne uvolňovat ze stran mísy. Pak ještě propracuj na lehce pomoučněné ploše, rozděl na dvě poloviny a zabal je do potravinářské fólie. Těsto nech těsto alespoň 30 minut odpočinout v ledničce.
- Mezitím do rendlíku nalij mléko, přidej mák, cukry a skořici. Přiveď k varu, stáhni teplotu a za pravidelného míchání vař, dokud vše nezhoustne, asi 8 až 10 minut. Odstav a nech vychladnout.
- Troubu předehřej na 180°C. Plechy vylož pečicím papírem. Rozehřej si trošku másla na pomazání. Těsto vyválej na pomoučněné ploše na dva kruhy o průměru asi 20 cm. Ty rozkrájej na 8 dílů. Rozděl makovou náplň na širší konec a roluj vždy směrem ke špičce. Přendej rohlíčky na plechy a pomaž rozpuštěným máslem. Peč dozlatova, asi 20 minut. Poté je nech vychladnout a zlehka posyp moučkovým cukrem.
To vyzkousim Evicko. A prosim o radu… cim nahradim cesky tvaroh v Kanade? svetlana pospisilova
Místo tvarohu by mohla fungovat ricotta nebo mascarpone, dejte vědět:-)
Děkuji za recept, lepší rohlíčky jsem zatím nejedla! 🙂
Děkujeme:-)
Prosím jaký tvaroh?ve vaničce?nebo kostka?děkuji
Dobrý den, ano, vanička. Mějte se krásně.