Zbyl vám po svátcích vaječňák, čokoláda, sušené ovoce? Pak si upečte nadýchanou a hlavně vláčnou bábovku! Bude se hodit na snídani i na svačinu.
Že už máme na blogu receptů na bábovky hodně? Nevadí. Tenhle je totiž jiný. Přemýšlela jsem, co se zbytkem vaječného koňaku, který dostal můj muž od své sestry Kamči. A když jsem listovala kuchařkou Sladké poklady české a moravské kuchyně od Romana a Jany Vaňkových, narazila jsem na inspiraci. Trošku jsem si recept upravila, v původní verzi jsou např. mandle, a výsledek najdete tady. Dobrou chuť!
Bábovka s vaječňákem
1 forma na bábovku
příprava: 90 minut
Co na bábovku?
250 g změklého másla + na vymazání formy
150 g třtinového cukru
4 vejce
50 g hořké čokolády (dala jsem Lindt Excellence 70%)
50 g sušených brusinek
250 g polohrubé mouky + na vysypání formy
1 prášek do pečiva bez fosfátů
130 ml vaječného koňaku
Jak na to?
- Troubu předehřej na 170°C. V robotu pomocí „balonové“ metly utři změklé máslo s cukrem do pěny. Postupně zapracuj vejce pěkně jedno po druhém. Čokoládu nakrájej na malé kousky, brusinky podle velikosti nakrájej nebo nech celé. Odvaž si mouku a nasyp k ní prášek do pečiva.
- Vyměň „balonovou“ metlu za nástavec „K“ a postupně přidávej suché ingredience a vaječňák. Míchej, dokud těsto nebude hladké. Formu na bábovku vymaž máslem, já to dělám ze zbytků, co zůstanou na obalu z másla. A vysyp pořádně moukou. Těsto na bábovku rovnoměrně do formy nalij.
- Bábovku peč dozlatova, asi 55 minut. A jak poznáš, že je bábovka uvnitř upečená? Když do ní zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Bábovku přendej na mřížku, nech trošku vychladnout a teprve poté ji opatrně vyklop.