Co si dát na chalupě k obědu nebo večeři? Vydatnou krémovou zeleninovou polévku. Pusťte fantazii otěže a spojte vaření s grilováním cukety a sýru halloumi.
Polévky jsou vděčné. Vaří se vesměs samy, můžou být vydatné a i dost chutné, když máte k dispozici pečený domácí vývar (recept najdete v prokliku i dole pod polévkou) a zeleninu ze zahrady. Ale že vám cuketa moc nejede? Možná ji raději než vařenou, máte raději na grilu. A to není v případě tohohle receptu problém! Část cukety uvařte, část ogrilujte na grilu nebo grilovací pánvi a když k tomu přidáte jako bonus řecký sýr halloumi a českou klobásku, pak si pochutnají nejen ženy a děti, ale i mlsní chlapi.
Chalupářská cuketová polévka
4 porce
Příprava: 40 minut
Co na polévku?
olivový olej + lžíce másla
200 g klobásy (my měli loupežnickou, ale skvělé je i chorizo)
3 menší cukety
2 pórky
výhonky z česneku (nemusí být)
2 jarní cibulky
petrželka a tymián
sůl a pepř
200 g halloumi (používáme Dodoni)
chléb na podávání
Jak na to?
- Nakrájej klobásu, dvě cukety a pórek na kolečka, výhonky česneku na menší kousky. V hrnci rozehřej olivový olej s máslem. Orestuj na něm klobásu, přidej zeleninu a restuj dohromady do měkka, asi 10 minut. Podle potřeby podlij troškou vývaru. Pak si dej klobásku stranou.
- Do hrnce přilij vývar a vař dalších 10 minut. Poté rozmixuj v krém, dochuť solí a pepřem. Na grilovací pánvi na trošce olivového oleje ogriluj plátky cukety a halloumi. Můžeš na ní „ohřát“ i opečená kolečka klobásky.
- Polévku rozděl do talířů, navrch dej ogrilovanou cuketu, halloumi, klobásku, přidej nasekanou jarní cibulku, čerstvý tymián a petrželku a můžeš ještě zakapat olivovým olejem. Podávej s chlebem nebo také bez…
Pečený kuřecí vývar
Asi na 1 l vývaru
Příprava: 7 hodin
Co na vývar?
4 kuřecí skelety (nebo vykostěné 1 kuře)
2 mrkve
2 petržele
½ menšího celeru
2 malé cibule
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
5 kuliček pepře
1 lžička soli
4 snítky tymiánu
Jak na to?
- Troubu předehřej na 180°C. Na plech vylož kuřecí maso, očištěnou zeleninu a rozkrojenou cibuli. Vlož do trouby a peč dozlatova, až hodinu. Poté přendej do většího hrnce a přidej bobkové listy, nové koření, pepř, sůl a tymián.
- Zalij studenou vodu tak, aby vše bylo ponořené. Výpek na plechu shrň do hrnce taky, můžeš i vypláchnout vodou a přelít do hrnce. „Táhni“ při nízké teplotě klidně i 6 hodin. Čím déle, tím lépe.
- Pak slij vývar, zeleninu vyhoď a maso ober. Vývar můžeš použít hned nebo ho dát do studený do uzavíratelné skleničky a nechat v ledničce 2 dny. Můžeš ho i přelít do uzavíratelných sáčků a nechat zamrazit.