Jsme národ, co miluje bábovky. Jakékoliv – třené, šlehačkové, plněné i ozdobené. Tento recept je provoněný citronem. Najdete ho jak uvnitř těsta, tak v polevě.
Co upéct na oslavu? Zkuste to jako my s bábovkou. Není nic jednoduššího. Těsto se tře v robotu, trouba peče za vás a když zvolíte variantu s polevou, neuděláte chybu. Bábovka bude ještě vláčnější a můžete si ji ozdobit čímkoliv jedlým ze zahrádky. Třeba jahůdkami, malinami, meduňkou nebo mátou a pokud máte jedlé kvítí, jako je např. levandule, tak sem s ní…
Citronová bábovka s polevou
forma na bábovku
příprava: 60 minut
Co na těsto?
3 vejce
1 hrnek třtinového cukru
1 BIO vanilkový cukr
kůra z 1 BIO citronu
125 ml plnotučného mléka
70 g rozehřátého másla + na vymazání formy
2 hrnky polohrubé mouky + na vysypání formy
1 prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů)
125 ml oleje
2 lžíce holandského kakaa (mám od Lindt)
Co na citronovou polevu?
2 lžíce šťávy z BIO citronu
2 lžíce horké vody
150 g moučkového cukru
kůra z citronu, jahody, lístky máty a jedlé květy na ozdobu
Jak na to?
- V robotu s balonovou metlou utři vejce s cukry do krému. Pak přidej kůru z citronu a postupně přilévej mléko a rozehřáté (ale ne horké!) máslo. Poté přidej prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vyšlehej a nakonec zlehka zapracuj olej.
- Troubu předehřej na 180°C. Formu na bábovku pečlivě vymaž máslem a vysypej moukou. Třetinu těsta rovnoměrně nalij do formy. Druhou třetinu smíchej s kakaem, přidej do formy a zakonči třetí třetinou světlého těsta.
- Bábovku peč dozlatova, asi 40 minut. A jak poznáš, že je bábovka uvnitř upečená? Když do ní zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Ještě teplou bábovku vyklop a nech ji na talíři na mřížce vystydnout.
- Připrav si citronovou polevu. Do mísy nalij šťávu z citronu a horkou vodu, přidej prosátý moučkový cukr a vyšlehej lesklou bílou polevu. Podle potřeby „tuhosti“ přidávej vodu nebo cukr.
- Polevou přelej bábovku a ozdob ji např. kůrou z citronu, lesními jahůdkami, lístky máty a jedlými květy.