Nechce se vám péct koláč a hledáte inspiraci na něco stejně tak snadného, ale nového? Zkuste tento recept na tvarohový závin a využijte ovoce ze zahrádky nebo farmářského trhu.
Znáte muchovník? Keř, který plodí tzv. indiánské bobulovité ovoce, které svou barvou i chutí připomíná borůvky a trošku i jeřabiny. Dozrává od června do července. Když mi kamarádka Máca napsala, že je čas sběru, neodolala jsem! A kam s plody muchovníku? Kamkoliv dáváte třeba borůvky, umím si představit koláč, kynuté ovocné knedlíky, roládu nebo tento závin. Už dlouho jsem ho chtěla upéct, protože je neuvěřitelně jednoduchý a naprosto svěží. Ideální recept na léto!
Letní tvarohový závin
na 2 záviny
příprava: 45 minut + hodina na odležení těsta
Co na závin?
250 g másla
300 g polohrubé mouky + na podsypání
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
3 lžíce třtinového cukru
špetka soli
250 g tučného tvarohu ve vaničce
marmeláda na potření (já použila mango borůvka od Marmelády s příběhem)
2 hrsti plodů muchovníku (nebo borůvek) + na ozdobu
moučkový cukr
Jak na to?
- Nejdříve si vyndej máslo z ledničky, ať povolí. Pak prosej mouku s práškem do pečiva na pracovní plochu. Přidej cukr, sůl, tvaroh a pokrájené měkké máslo. Vypracuj rukama těsto. Zabal ho do potravinářské fólie a nech ho v chladu hodinu uležet.
- Troubu předehřej na 180°C. Pracovní plochu popraš moukou, těsto si rozděl na dvě části a každou část vyválej na tenčí plát. Potři marmeládou, okraje nech volné, a přidej plody muchovníku. Zaroluj jako roládu, konce prsty přehni.
- Závin peč dozlatova, asi 30 minut. Poté jej nech na mřížce vystydnout, posyp moučkovým cukrem, nakrájej a podávej ozdobený plody muchovníku.