Když nemáte, dáte tam… Tak takhle by mohl znít úvod k těmto domácím nanukům z čerstvého ovoce a jogurtu. Je to tak snadné a zároveň flexibilní, že to zvládne i dítě z toho, co dům (zahrada) dá.
Někdy je mi až trapné vám sem dávat takovéto recepty nerecepty. Na druhou stranu to beru čistě jako inspiraci. Obvykle děláme klasiku (a musím říct, že ve velkém), protože moje holky tyhle nanuky snídají, svačí a dávají si je i po večeři. Prostě rozmixuju banány a jahody jako základ a pak přidávám to, co zrovna máme doma. Ať už jsou to maliny, borůvky, meloun, mango nebo třeba ostružiny. Šťáva z limetky nebo citronu funguje jako antioxidant a zároveň uchovává barvu ovoce.
Nanuky z ovoce
12 nanuků
příprava: 10 minut + 8 hodin mražení
Co na nanuky?
2 banány
200 g čerstvých jahod
100 g ostružin (borůvek)
1 lžíce třtinového cukru
kůra a šťáva z 1 limetky
200 g selského (nebo řeckého) jogurtu
Jak na to?
- Do mixéru dej kousky banánu, omyté jahody a ostružiny nebo borůvky. Přidej třtinový cukr, kůru a šťávu z limetky a jogurt. Rozmixuj.
- Ovocné pyré rozděl do 12 formiček na nanuky a dej do mrazáku. Když ti něco zbyde, dejte si to doma jako smoothie. Ideální je nechat nanuky zmrznout přes noc, potřebují alespoň 8 hodin na tuhnutí.