Pečete na Velikonoce klasiku? Máte svůj oblíbený recept nebo hledáte na internetu inspiraci a jistotu? Mám pro vás souhrn tří sladkých jídel, které k svátkům jara prostě patří!
Z kolika vajec beránka? Jak na kynuté těsto? Umím zaplést cop (já moc ne:-) a z toho věnec? Povede se mi mazanec? Tyhle a mnoho jiných otázek si rok co rok dávám. Slibuju si, že do kuchyně na svátky ani „nepáchnu“ a pak to vzdám a stejně se vrhnu na pečení. Není nic lepšího, než když celá kuchyň voní a já vím, že si ráno můžu dát kus sladkého pečiva s úctyhodnou dávkou másla. Jestli to máte stejně, napište mi, ať v tom nelítám sama. Děkuju.
Velikonoční kynuté věnce
na 2 věnce
příprava: 2 hodiny
Co na věnce?
250 ml plnotučného mléka
30 g čerstvého droždí
100 g třtinového nebo krupicového cukru
1 vanilkový cukr
kůra z citronu
2 žloutky + 1 celé vejce na potření
110 g másla
špetka soli
500 g hladké mouky na kynutí (máme Babiččinu volbu) + na podsypání
2 hrsti nasekaných brusinek (ideálně naložených v tuzemáku)
moučkový cukr na posypání
Jak na to?
- Do části vlažného mléka rozdrob droždí a přidej lžíci cukru. Nech v teple vzejít kvásek. Mezitím utři žloutky se změklým máslem, cukry a kůro z citronu v krém.
- Přidej vzešlý kvásek, zbývající vlažné mléko, sůl, přesátou mouku a část brusinek. Uhněť těsto, v robotu to trvá kratší dobu (nesmí se lepit na stěny). Ještě na moukou posypaném válu rukama propracuj, přendej do mísy, zakryj čistou utěrkou a nech aspoň hodinu v teple kynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
- Těsto na pomoučněném válu rozděl na 2 díly, ty zase každý na 3 díly. Uválej z nich stejné válečky, upleť z nich copy, konce spoj k sobě tak ti vzniknou dva věnce. Přendej je na plechy vyložené pečicím papírem. Doprostřed dej kovový kroužek na burgery nebo malou kokotku, ať si těsto udrží tvar věnce. Nech je ještě chvilku kynout. Pak je potři vyšlehaným vejcem a ozdob druhou částí brusinek.
- Troubu předehřej na 180°C. Věnce peč dozlatova, asi 25 minut. Průběžně je ještě můžeš potřít vyšlehaným vejcem. Po upečení opatrně vyndej to, co máš uvnitř věnců, vnitřní část věnce ještě potři vyšlehaným a ještě nech v teplé troubě zezlátnout střed. Poté vyndej, nech vychladnout a zlehka zasyp moučkovým cukrem.
Velikonoční mini mazance
10 mini mazanců
příprava: 80 minut + 90 minut kynutí
Co na mini mazance?
170 ml plnotučného mléka
15 g čerstvého droždí
300 g hladké špaldové mouky + na podsypání
40 g třtinového cukru
1 lžíce domácího vanilkového cukru (nebo 1 bio vanilkový cukr)
špetka soli
1 lžička mleté skořice
kůra z 1 bio citronu
1 vejce
40 g másla + dalších 50 g na pomazání
2 hrsti rozinek
hrst nasekaných vlašských ořechů
plátky mandlí na ozdobu
1 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
1 lžička tuzemáku (nemusí být)
moučkový cukr na posypání
máslo a marmeláda k podávání
Jak na to?
- Do nahřátého (ale ne horkého) mléka rozdrob droždí, přidej trošku z odměřeného cukru a nech v teple vzejít kvásek. Zabere to tak 5 minut. Mezitím prosej mouku do mísy od robota. Přidej cukry, špetku soli, skořici a kůru z citronu. Rozklepni k nim celé vejce a přilej rozpuštěné vlažné máslo.
- Nakonec vmíchej vzešlý kvásek a v robotu (pomocí hnětacího háku) propracuj hladké těsto. Můžeš i ručně, ale je to hodně pracné, těsto se nesmí lepit, někdy to trvá i víc jak 10 minut, tak buď trpělivá/ý. Těsto ještě zlehka na vále posypaném moukou, propracuj, přendej ho do mísy a přikryj utěrkou. Nech ho v teple kynout minimálně 50 minut (ideální je tak hodinka).
- Nakynuté těsto ještě propracuj spolu s rozinkami (část si jich nech na ozdobu) a nasekanými vlašskými ořechy. Rozděl na 10 dílů, z těch udělej koule tak akorát do dlaně. Jednotlivé mini mazance vlož do máslem vymazané formy na muffiny. Přikryj utěrkou a nech ještě 30 minut kynout.
- Mezitím rozehřej máslo, přidej k němu pomerančovou šťávu, tuzemák a zbývající rozinky. Předehřej si troubu na 150°C. Po nakynutí mazance potři máslovou směsí, ozdob rozinkami a peč dozlatova, asi 40 minut. Průběžně můžeš mini mazance ještě pomazat směsí.
- Nech vychladit na mřížce, pak vyndej, z muffinové formy to jde opravdu snadno. Zlehka zasyp moučkovým cukrem a podávej s máslem a třeba i marmeládou.