Už jste si doma někdy vařili tafelspitz nebo připravili kuřecí prsa s mrkvovým pyré na asijský způsob? Že ne? Mike Trafik a Jirka Hilgart vás to naučí. Druhá kuchařská challange je tu!
Vy, co nás sledujete, asi víte, kdo je Mike T a Jirka H. Oba mají co dočinění s hudbou i s kuchyní. Mike je (mimo jiné) spolumajitel restaurace Jam & Co a Jirka patří mezi naše oblíbené Masterchefy. Oba u nás na blogu už také mají historii. Mike pro nás dělal risotto „riziko“ a Jirka vánoční paštiku. Tentokrát dostali baby kuřátko a farmářské kuře a suroviny tzv. naslepo, se kterými si museli poradit. Po svém. Vznikl tak fusion, který musíte zkusit i vy doma. Klucí, děkujeme! Ujali jste se toho po svém, klobouk dolů.
Asijský tafelspitz
4 porce
příprava: 60 minut + 3 hodiny na tažení vývaru
Co na tafelspitz?
1 farmářské kuře
4 mrkve
2 cibule
½ paličky česneku
1 až 2 chilli papričky
1 limetka
kousek zázvoru
1 celá skořice
1 hvězdička badyánu
2 bobkové listy
1 lžička fenyklových semínek
rybí omáčka na dosolení
2 pak choi (brukev čínská)
olej
200 g hráškových lusků na dokončení
čerstvý koriandr a výhonky z hrášku na podávání
kuřecí prsa (viz. recept s mrkvovým pyré)
Co na rýžové knedlíčky?
½ hrnku sušených hub
1 hrnek jasmínové rýže
máslo
1 menší cibule
sůl a pepř
panko strouhanka na obalení
Jak na to?
- Kuřata „rozbourej“ na prsa, stehna a zbytek použij na vývar. Předehřej si troubu na gril, klidně 230°C. Na plech vyskládej stehna a odřezky z kuřat, mrkev, rozpůlenou cibuli i se slupkou, česnek také se slupkou, rozkrojenou limetku a kousek zázvoru. Griluj dohněda, asi 20 minut.
- Potom vše přendej do velkého hrnce, zalij vodou, přidej koření a táhni při nižší teplotě aspoň 3 hodiny. Pak vývar dosol podle chuti rybí omáčkou. Jakmile mrkev změkne, dej si ji stranou, bude se servírovat s polévkou.
- Mezitím si připrav rýži. Sušené houby namoč do horké vody. V hrnci rozehřej máslo, opeč na něm nasekanou cibuli, přidej slité (vodu z hub si nech stranou) nasekané houby a rýži. Dochuť solí, pepřem a orestuj. Zalij vodou z hub a vodou tak, aby byla rýže ponořená a vař při nižší teplotě do měkka. Sem tam zamíchej. Vznikne hustá hmota. Nech ji vychladnout.
- Dokonči polévku. Vychladlou rýži tvaruj do knedlíčků, obal v panko strouhance a smaž ponořené v oleji dozlatova. Na pánvi na oleji orestuj rozpůlené pak choi a hráškové lusky a pak vše ještě spař ve vývaru. Na talíře rozděl knedlíčky, přidej pak choi, mrkev, čerstvý koriandr, můžeš přidat i výhonky z hrášku a zalij vývarem. Podávej.
Kuře s mrkvovým pyré
2 porce
Příprava: 45 minut
Co na mrkvové pyré?
4 mrkve
1 menší brambora
100 ml kokosového krému
olej
svazek čerstvého koriandru
1 chilli paprička
šťáva z limetky
prach ze sušené (smažené) cibulky
Co na kuřecí prsa?
4 kuřecí prsa (z malého a velkého kuřete)
sůl a pepř
dijonská hořčice se zeleným pepřem
olej
Jak na to?
- Troubu rozpal na gril, 180°C. Na plech vyložený pečicím papírem rozlož očištěné mrkve a rozčtvrcenou bramboru. Griluj v troubě dohněda. V hrnci na trošce oleje orestuj ogrilované mrkve a bramboru, poté přidej kokosový krém, rozsekej a nakonec vmíchej kousek másla, osol a opepři. Pyré udržuj v teple.
- Troubu stáhni na 130°C. Kuřecí prsa osol, opepři a ze spodní strany, kde není kůže, pomaž dijonskou hořčicí se zeleným pepřem. Na pánvi je na oleji zprudka zatáhni ze všech stran. Přendej je na plech a v troubě je nech „dojít“. Jakmile mají uvnitř teplotu 82°C jsou hotové, trvá to asi 20 minut.
- Na talíře rozděl mrkvové pyré, rozlož na něj kuřecí prsa (část si nech na polévku). Přidej salátek z koriandru, chilli, solí a šťávou z limetky. Podávej s prachem ze sušené cibule.