Likvidujete zásoby ovoce z mrazáku? Je krásný jarní den a vy přemýšlíte, co upéct k odpolednímu čaji, kávě nebo dětem na svačinu? Tento sypký, tvarohový koláč patří mezi naše nejoblíbenější!
Drobenka, tvaroh, rybíz. Trojka, které fandím už od malička. Vláčnost, vůně po citronu a lehce štiplavá kyselost ovoce. A přesto je tenhle koláč sladký tak akorát. Pokud ale nemáte doma rybíz, vůbec nezoufejte. Mezi top kombinace rozhodně patří i jahody a rebarbora. Nezapomeňte ani na meruňky nebo pak uprostřed léta maliny, ostružiny a borůvky. A v zimě přijde vhod sušené ovoce nebo koláč čistě jen tvarohový…
Tvarohový koláč s rybízem
Na 1 plech
Příprava: 80 minut
Co na těsto?
150 g studeného másla + na vymazání plech
3 hrnky hrubé mouky
¾ hrnku třtinového cukru
1 sáček kypřícího prášku (bez fosfátů)
Co na tvarohovou náplň?
500 g měkkého plnotučného tvarohu
2 vejce
¾ hrnku třtinového cukru
kůra z BIO citronu
1 hrnek plnotučného mléka
mražený rybíz (nebo třeba jahody, borůvky…)
Co na drobenku?
70 g másla
¾ hrnku hrubé mouky
½ hrnku třtinového cukru
Jak na to?
- Do mísy si nakrájej studené máslo na kostky, přidej mouku, cukr a prášek do pečiva. Ideálně prsty propracuj drobenkové těsto. Mělo by být sypké, ale lehce lepivé díky máslu. Troubu předehřej na 180°C.
- Připrav si tvarohovou náplň. V robotu utři tvarohy s vejci, cukrem, kůrou z citronu a mlékem v krém. Plech vymaž máslem, rovnoměrně rozprostři drobenkové těsto až do stran a prsty přimáčkni. Navrch rozetři tvaroh a ozdob mraženým ovocem.
- Nakonec si připrav drobenku z másla, mouky a cukru. Prsty propracuj a sypkou směs rozdrob na koláč. Peč dozlatova, asi 45 až 50 minut. Pak ho nech na mřížce vychladnout a teprve pak nakrájej.
Výborný koláč! Povedl se i z polohrubé mouky.
To máme radost, děkujeme za zprávu.
Děkujeme za zprávu. Krásné léto.