Upečte i vy svým dětem oblíbené cookies. Sušenky, které jsou uvnitř vláčné, čokoláda z nich teče a okraje mají krásně křupavé. A ještě ke všemu se hodí i jako jedlý dárek na Vánoce.
Není asi nic rychlejšího než tyhle americké sušenky. Nasekat čokoládu, smíchat suché a mokré ingredience zvlášť a pak to pěkně prsty dohromady propracovat. Zbytek už zvládne trouba. Ale pozor! Musíte si vychytat čas a správnou teplotu. Jinak můžou být sušenky moc upečené a super suché, nebo naopak mokré a bez křupavého efektu. U mě platí 10 minut na ty menší a 12 minut na ty velké cookies.
P.S. Recept je vážený na hrnky, nevím proč, ale americké recepty jedou hlavně na hrnky. Ten můj je typický, 250 ml objem.
Americké cookies s čokoládou
2 plechy
příprava: 30 minut
Co na cookies?
1 hrnek nasekané čokolády (200 g Lindt na vaření 51% kakaa)
1 hrnek polohrubé mouky
½ hrnku hladce namleté špaldové mouky
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
špetka soli
½ hrnku másla pokojové teploty (100 g)
½ hrnku třtinového cukru
2 bio vanilkové cukry (nebo 2 lžíce domácího)
1 vejce
1 lžíce mléka
Jak na to?
- Čokoládu nakrájej na menší kousky. Mouky spolu s práškem do pečiva prosej a přidej sůl. Vše přendej do jedné větší mísy.
- Máslo v menší míse utři s cukry, a nakonec zapracuj vejce a mléko. Přidej k suché směsi a propracuj. Já to dělám prsty, ale vařečka je taky fajn.
- Troubu předehřej na 180°C. Plechy vylož pečicím papírem. Pomocí lžíce nebo naběračky na zmrzlinu rozmísti hroudy těsta trošku dál od sebe. Mně se na plech vešlo 12 sušenek.
- Cookies peč lehce dozlatova 10 minut. Plech se sušenkami nech na mřížce vychladnout. Teprve pak je sundej, jsou hodně křehké. Uvnitř musí být vláčné. Když máš sušenky moc upečené, jsou uvnitř suché.
Nikdy se mi na plechu neroztecou a zustanou z nich bochanky/kulicky. Co delam spatne? Chuťově jsou výborné. 🙂
Dobrý den, my z nich meme take bochánky. Děkujeme, že vám chutnají:-).