Jíte na Štědrý den ryby? A jaké? Držte se sladkovodních ryb, je to tradice. Ať už se rozhodnete pro lína, pstruha, sumce, kapra nebo třeba candáta, my vás spolu s našimi hosty přesvědčíme, že stojí za to.
Našeho prvního hosta ze sladkovodní edice vám představovat nemusíme. Škoda by byla podle Martina nevařit. Nebo taky nepéct lína s kaparovou omáčkou a šťouchanými bramborami. Lín obecný vás opravdu překvapí. Je to na první pohled dozelena zbarvený krasavec. Patří mezi nejchutnější kaprovité ryby. Připravuje se na “modro“ i se slaninou, stejně jako kapr. Na co si dát pozor? U čerstvě zabitého lína pracují reflexy na 100% dál, proto ho nechte půl dne „odležet“ v chladu, a pak teprve kuchejte a tepelně upravujte. Jinak vám bude skákat z prkénka a kroutit se na pánvi nebo v pekáči.
A na co se můžete těšit příště? Na Jirku Hilgarta a pstruha s bramborovou kaší a holandskou omáčkou. Již brzy…
Lín s kaparovou omáčkou a brambory
2 velké porce
příprava: 50 minut
Co na kaparovou omáčku?
80 g másla
1 cibule
asi 200 ml suchého bílého vína
asi 200 ml smetany ke šlehání 33%
rybí vývar nebo voda na podlití
sůl a bílý pepř
1 plná lžíce kaparů v nálevu (slitých)
1 žloutek
Co na brambory?
400 g brambor typu A, B
40 g másla
hrst mandlí
sůl a pepř
velká snítka listové petržele
kousek másla
Co na ryby?
2 čerství líni (nebo okouni)
sůl a bílý pepř
1 lžička celého kmínu
3 lžíce (ideálně přepuštěného) másla
½ citronu
Co na dokončení?
zbytek pražených mandlí
čerstvá řeřicha
4 menší mrkve
Jak na to?
- V rendlíku zpěň ⅔ másla na omáčku. Přidej jemně nasekanou cibulku a restuj, dokud nezesklovatí. Poté základ zalij vínem a nech odpařit alkohol. Přilij smetanu, případně ještě trochu rybího vývaru nebo vody, a omáčku vař do zhoustnutí. Poté ji rozmixuj, dochuť solí a pepřem, doplň jemně nasekanými kapary (bez nálevu), krátce prohřej a až těsně před servírováním do omáčky zašlehej (třeba vidličkou) žloutek a plátky zbylého másla. Pečlivě zamíchej a nijak dál nevař.
- Troubu předehřej na 200°C. Brambory oloupej, trošku pokrájej a vhoď je do vroucí osolené vody. Poté teplotu plotýnky ztlum, hrnec zaklop a brambory vař asi 15 minut. Vodu slij a nech brambory ještě chvíli dojít. Mezitím, co se budou brambory vařit, si připrav ryby.
- Do očištěných línů udělej tři mělké zářezy z obou stran, poté poctivě osol, opepři a okmínuj. V pánvi rozpal přepuštěné máslo a ryby rychle z obou stran opeč, polož je do pekáče, zalij zbylým máslem, zakápni citronem a dle velikosti ještě 12 až 15 minut peč v troubě.
- Na suché pánvi dokřupava opraž mandle, mírně je posekej a ⅔ dej do brambor, zbytek si schovej na servírování. Mrkev omyj, ale neloupej (ve slupce je spousta chuti) nakrájej na kousky a ty opeč na oleji, nebo přepuštěném másle. Dochuť solí, bílým pepřem a pár kapkami citronu.
- Upečenou rybu rozděl na porce a podávej spolu s bramborami, řeřichou, restovanou mrkví a kaparovou omáčkou. Nebo to všechno dej na jeden velký servírovací talíř a ujídejte spolu, o tom ty Vánoce taky jsou…