Jak na ihned měkké vánoční perníčky

Jak na ihned měkké vánoční perníčky

Snadné těsto, zdravější varianta s celozrnnou moukou a krásně se lesknou. Takové jsou tyto perníčky. Vánocemi provoněné a naprosto dokonale měkké, hned.

Hledáte recept, který je pro úplné začátečníky i pro ty, co nemají moc času a chtějí jít do jistoty? Klasickou hladkou mouku zde nahrazuje hladce namletá špaldová mouka a část cukru zase med, takže jsou tyto perníčky sladké tak akorát. I když jich sníte třeba 10 najednou, buďte naprosto v klidu. Jsou Vánoce!

Vánoční perníčky

na 4 plechy

příprava: 1 hodina + odležení těsta (minimálně 24 hodin)

Co na perníčky?

100 g másla

4 lžíce medu

400 g hladce namleté špaldové mouky (používám Babiččina volba)

160 g moučkového cukru

2 lžičky prášku do pečiva (ideálně bez fosfátu)

1 lžíce perníkového koření (mletá skořice, badyán, hřebíček, špetka zázvoru)

1 lžíce kvalitního kakaa holandského typu (používám od Lindt)

1 vejce

Co na bílkovou polevu?

1 bílek

150 g moučkového cukru

1 lžíce citronové šťávy

Co na potření?

1 vejce (nebo raději 1 bílek)

troška kakaa

Jak na to?

  1. V hrnci rozehřej máslo spolu s medem, jen rozpusť (nesmí se vařit). Odstav a nech trošku vychladnout. Mezitím odvaž a prosej suché ingredience do mísy od robota (použij hák na vypracování těsta). Přidej vejce a rozpuštěné máslo s medem. Vypracuj hladké těsto.
  2. Těsto ještě propracuj prsty, rozděl jej na dvě poloviny a zabal do potravinářské fólie. Nech ho v ledničce do druhého dne odpočinout (ideálně 24 hodin). Můžeš ho tam ale klidně nechat i pár dnů.
  3. Pak těsto vyválej na tenký plát a vykrajuj libovolné tvary. Troubu předehřej na 170°C a peč asi 10 minut. Připrav si vyšlehané vejce s troškou kakaa. Vyšlehej bílek s kakaem vidličkou a směsí potři ještě horké perníčky.
  4. Perníčky nech vystydnout. Na zdobení si připrav polevu. Do mísy od robota prosej moučkový cukr, přidej bílek a šťávu z citronu. Pomocí „K“ nástavce šlehej při střední rychlosti, dokud nevznikne hladká bílá poleva, která se táhne (může to trvat i 8 minut). Přendej do zdobícího sáčku a perníčky ozdob.

Zkuste taky zimní máslové perníčkové sušenky, recept najdete tady

6 Comments
  1. Vynikajuce, piekla som len s tym medom, bez kvapky cukru, a so spaldovou celozrnnou hladkou mukou, a su vynikajuce, fakt:)

    1. Děkujeme moc za zprávu! Určitě vyzkoušíme a vám přejeme krásné Vánoce:-)

  2. Dobrý den, kde prosím kupujete kakao Lindt? Nenašla jsem ho ani na internetu. Děkuji

    1. Dobré ráno, kupuju ho v Lindt shopech, ty jsou v Praze (OC Chodov, OC Černý Most a Outlet Štěrboholy):-)

  3. Tieto pernicky budem robit odterz vzdy. Rychly jednoduchy recept! Postup v pohode, cesto je pri valkani velmi tvrde ale poradila som si.
    Pernicky je treba naozaj ihned po vybrati z truby potriet…inak ostanu tvrde.

    Dakujem!!!!!!

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *