Experimentujete s gulášem? Zkoušíte klasiku z hovězí kližky nebo třeba zabijačkovou verzi? Vaříte ho s pivem nebo bez? Pokud milujete guláš, pak vás možná oslní i naše verze z kuřecích srdíček.
Já vím co si říkáte, tolik kuřat muselo padnout, aby se 4 lidi najedli. Bohužel. Myslím si to stejné, ale i tak jíme křidélka na kila, smažíme pro děti ku-řízky, protože z krkovice jim nejedou. Berme to tak, jak to je, a snažme se aspoň kupovat kvalitní „šťastné“ maso! A neříkám vám jezte to denně, jednou za týden, jednou měsíčně. Zkuste srdíčky jen obměnit svůj jídelníček. Experimentovat je zde dovoleno. Minimálně u nás na Slepičárně.
Guláš z kuřecích srdíček
4 porce
Příprava: 2 hodiny
Co na guláš?
1 kg cibule
2 lžíce vepřového (nebo husího) sádla
2 kg očištěných kuřecích srdíček
sůl a pepř
2 lžíce sladké papriky
2 lžíce hladké mouky na zahuštění (guláš můžete zahustit i starým chlebem)
asi 1 l kuřecího vývaru (podle toho, kolik chceš omáčky)
1 červená cibule na podávání
Co na kynuté knedlíky?
250 ml plnotučného mléka
½ lžičky krupicového cukru
10 g droždí (čerstvé)
500 g hrubé mouky + na podsypání
1 vejce
½ lžičky soli
1 houska
Jak na to?
- Oloupej a nakrájej cibuli. V hrnci orestuj na sádle za stálého míchání dohněda. Pak přidej očištěná kuřecí srdíčka, opět orestuj. Osol, opepři a zasypej paprikou a hladkou moukou. Orestuj. Směs v hrnci zalij vývarem a jakmile se to začne vařit, sniž teplotu. Dus asi hodinu. Všechno se krásně propojí a srdíčka budou měkká.
- Mezitím si připrav kynuté knedlíky. Odměř si mléko, ohřej ho (ale pozor, ať není moc horké). Odeber 2 lžíce do hrnku, přidej cukr a rozdrob droždí. Nech v teple vzejít kvásek.
- Do mísy odvaž mouku, doprostřed rozklepni vejce, přidej sůl, vzešlý kvásek a zbylé vlažné mléko. Nech asi 5 minut odpočinout, stačí, když mísu přikryješ čistou utěrkou.
- Pak do mísy přidej na malé kostičky nakrájenou housku a vypracuj těsto. Opět přikryj utěrkou a nech v teple kynout 30 minut. Ve velkém hrnci přiveď k varu vodu s troškou soli. Nakynuté těsto přendej na pomoučněný vál a vytvaruj z něj 2 oválné knedlíky.
- Knedlíky vař v osolené vodě z každé strany 8 minut, tedy celkem 16 minut. Po vyjmutí je propíchej párátkem, aby se nesrazily a nakrájej režnou nití. Guláš podávej s knedlíky a na plátky nakrájenou červenou cibulí.