Co si zase upéct k víkendovému obědu? U nás doma to často bývá pečené kuře s brambory. Já tentokrát zkusila podzimní verzi s hořčicí, houbami a slaninou. Nechybí ani smetana!
Ono taky, co furt vymýšlet. A tahle varianta je vděčná. Můžete si takto připravené kuře dát s brambory nebo s rýží. A když máte celé kuře, pak jej vykostěte a ze zbytků si upečte vývar. Ten se hodí na podlévání nebo třeba pak k večeři na polévku s nudličkami. Prostě menu na celý den a vy budete mít čas upéct ještě koláč. Nebo taky ne.
Smetanové farmářské kuře
4 porce
Příprava: 2 hodiny
Co na kuře?
1 celé farmářské kuře (vykostěné, zbytky používám na vývar)
1 lžíce dijonské hořčice
sůl a pepř
olivový olej
2 cibule
250 g žampionů (nebo čerstvých jedlých hub)
100 g anglické slaniny
tymián
kuřecí vývar nebo voda na podlití
250 ml smetany
hladká mouka na zahuštění (nemusí být!)
jarní cibulka
Jak na to?
- Nejdříve vykosti kuře. Jednotlivé části přendej do mísy, přidej hořčici, sůl, pepř a zakapej olivovým olejem. Promíchej tak, aby se všechny kousky kuřete obalily. Přetáhni potravinářskou fólií a dej do ledničky na chvíli odpočinout.
- Mezitím oloupej cibule a očisti žampiony. Cibuli nakrájej nadrobno, žampiony a slaninu na plátky. Z lednice vytáhni kuřecí maso. Na pánvi rozehřej olej, „zatáhni“ maso ze všech stran dozlatova a dej si jej stranou na talíř. Rozehřej troubu na 180°C.
- Na pánev přilij olej, orestuj cibuli, poté přidej slaninu a žampiony a opět restuj. Osol, opepři a vmíchej část tymiánu. Směs z pánve přendej do pekáčku, navrch rozlož navrch kuřecí a pokud máš, podlij troškou vývaru, případně vodou.
- Peč dozlatova, asi hodinu a půl, podle toho, jak velké máš kousky kuřecího masa. Průběžně promíchej, podle potřeby podlij. Pak si dej maso stranou, ideálně někam do tepla.
- Pekáček dej na plotnu (případně maso s omáčkou přendej) zpět na pánev) a přiveď k varu. Já ještě přidávám vývar, který „táhnu“ v hrnci vedle. Záleží na tom, kolik chceš mít šťávy. Vmíchej smetanu, můžeš ji zahustit lehce hladkou moukou a sniž teplotu. Dochuť solí, pepřem a přidej tymián. Vlož maso a ještě dohromady prohřej. Na závěr zasyp nasekanou jarní cibulkou.