I když je teprve 2. září, letos to vypadá, že podzim je tu! A s ním i chuť na česká jablka a sladké recepty z nich. A že jich máme na Slepičárně za ty tři roky docela hodně. Tak pojďme si je připomenout a nekterý z nich si upéct.
Nadýchaný jablečný koláč
forma o Ø 24 cm
příprava: 45 minut
Co na jablečný koláč?
4 středně velké kyselejší jablka
3 vejce
150 g třtinového cukru
230 g polohrubé mouky + na vysypání
½ kypřícího prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
4 lžíce oleje
máslo na vymazání formy
Jak na to?
- Předehřej troubu na 180°C. Vymaž formu máslem a vysyp moukou. Jablka omyj, zbav jádřinců a nakrájej na měsíčky. Rozděl je rovnoměrně do formy.
- V robotu utři vejce s cukrem. Přidej prosátou mouku s kypřícím práškem a mletou skořicí. Smíchej a nakonec zlehka vmíchej olej. Těsto nalij na jablka a peč dozlatova, asi 30 minut. Otestuj těsto špejlí, když zůstane po vyndání suchá, koláč je hotový.
Pečené jablečné donuty
na 8 donutů
příprava: 40 minut + stydnutí
Co na jablečné donuty?
2 lžíce másla + na vymazání formy
1 vejce (rozděl žloutek a bílek)
1 lžíce třtinového cukru
175 ml plnotučného mléka
70 g hladké mouky
špetka soli
špetka mleté skořice
1 lžíce kypřícího prášku (ideálně bez fosfátů)
2 menší sladká jablka
moučkový cukr na posypání
Jak na to?
- Utři změklé máslo se žloutkem a třtinovým cukrem. Postupně vmíchej mléko a nakonec suché ingredience jako je mouka, sůl, skořice a prášek do pečiva. Utři hladké těsto. Vyšlehej bílek ve sníh a zlehka ho zapracuj do těsta. Nech ho v chladu odpočívat.
- Mezitím vymaž máslem formu na donuty. Dej ji do ledničky. Jablka zbav jádřince, existuje na to i taková chytrá špachtlička. Nakrájej asi 1cm silná kolečka. Rozděl je do formy a zalij rovnoměrně těstem.
- Jablečné donuty (nebo taky jablíčka v těstíčku) peč v předehřáté troubě při 200°C dozlatova (máme od Electroluxu s funkcí PlusSteam), asi 20 minut. Vyndej na rošt, nech vychladnout a pak opatrně vyndej a můžeš zlehka posypat moučkovým cukrem.
Jablečný koláč se sněhem
forma o Ø 28 cm
příprava: 1,5 hodiny
Co na těsto?
160 g hladké mouky
½ prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů)
50 g moučkového cukru
100 g studeného másla + na vymazání formy
2 žloutky
Co na náplň?
6-8 sladších menších jablek
třtinový cukr podle chuti (já dávám 3-4 lžíce)
mletá skořice
Co na sníh?
4 bílky
100 g moučkového cukru
Jak na to?
- Připrav si těsto. Na vále nebo pracovní ploše rukama propracuj hladké těsto z mouky, prášku do pečiva, moučkového cukru, studeného nakrájeného másla a žloutků. Těsto dej do mikroténového sáčku a nech v ledničce na 30 minut odpočinout.
- Mezitím zbav jablka jádřince a nakrájej je i se slupkou na menší kousky. Přendej je do mísy a smíchej s cukrem a skořicí. Nech chvilku odpočinout.
- Vyšlehej sníh z bílků a cukru, musí být pevný, nesmí téct. Těsto vyválej, buď na pomoučněném válu nebo pomocí pečicího papíru na kruh o větším průměru než je forma. Troubu předehřej na 180°C.
- Vyválené těsto přendej do máslem vymazané formy, musí být i po okrajích. Vidličkou zlehka propíchej dno. Korpus peč při 180°C lehce dozlatova, asi 15 minut. Nemusí být zatížené fazolemi.
- Vyndej předpečený korpus, navrch rozděl jablka s cukrem a skořicí. Pokud jablka pustí šťávu, tak ji slij, protože korpus by byl moc vlhký.
- Nakonec zlehka koláč ozdob sněhem. Sniž teplotu trouby na 170°C a peč do zlatova asi 25 minut. Podávej vychladlé.
Jablečný závin se skořicí
2 záviny
příprava: 100 minut
Co na domácí listové těsto?
- část těsta
250 g másla
250 g hladké mouky
- část těsta
250 g hladké mouky + na pomoučnění válu
špetka soli
125 g másla
1 vejce
4 lžíce teplé vody
1 lžíce octa nebo šťávy z citronu
Co na jablečný závin?
listové těsto
4 jablka
vanilkový třtinový cukr
mletá skořice
1 vejce
moučkový cukr na zasypání
Jak na to?
- Připrav si první část listového těsta. Do prosáté mouky přidej na kostičky nakrájené studené máslo. Prsty vypracuj hladké těsto a dej to do ledničky odpočinout.
- Mezitím se pusť do druhé části těsta. Prosátou mouku smíchej se solí, přidej na kostičky nakrájené studené máslo a vypracuj drobivé těsto. Pak přidej vejce a nakonec postupně přidávej teplou vodu smíchanou s octem nebo šťávou z citronu. Hladké těsto pak vyválej na pomoučněném vále. Doprostřed dej první část těsta a zabal to. Vlož do čisté utěrky a vlož na 15 minut do ledničky.
- Pak vyndej a vyválej těsto. Přelož ho na polovinu a tu ještě na čtvrtinu. Zase zabal do utěrky a dej na 15 minut do ledničky. Tento postup zopakuj ještě dvakrát.
- Mezitím si připrav náplň, jablka zbav jádřinců a nakrájej je na malé kostičky. Ty smíchej s vanilkový třtinovým cukrem a skořicí. Můžeš přidat i ořechy a rozinky, to už je na tobě. Listové těsto rozděl na dvě části. Obě části vyválej na plát asi 1 cm tlustý. Na střed rozděl jablíčka, záviny zabal, na krajích upevni. Přendej je na plech vyložený pečicím papírem a potři vyšlehaným vejcem.
- Peč je v předehřáté troubě při 180°C dozlatova, asi 30 minut. Podle potřeby ještě potři vejcem. Pak záviny nech vychladnout a nakonec je zasypej moučkovým cukrem, nakrájej a podávej.
Drobenkový jablečný koláč
forma o Ø 28 cm
příprava: 50 minut
Co na drobenku?
1,5 hrnku polohrubé mouky
0,5 hrnku celozrnné mouky
¾ hrnku třtinového cukru
1 lžička skořice
150 g másla
2 lžičky prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů)
máslo a polohrubá mouka na vymazání formy
Co na tvarohovou náplň?
2 vaničky plnotučného tvarohu (500 g)
1 vejce
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce medu
Co na jablka?
2 jablka
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička skořice
Jak na to?
- Přendej do větší mísy všechny ingredience na drobenku, pak je prsty nadrob. Drobenka se musí lepit, když ji zmáčkneš v dlani. Vymaž formu na koláč máslem a vysyp moukou. Pak na dno a lehce i ze stran natlač prsty asi ¾ drobenky. Vlož na 10 minut do předehřáté trouby na 180°C a předpeč si „korpus“.
- Mezitím utři tvaroh s vejcem, cukrem a medem. Jablka zbav jádřince a nakrájej je i se slupkou na malé kousky. Smíchej je s cukrem a skořicí. Na předpečený korpus rozetři tvaroh, navrch dej jablka a nakonec zasyp zbývající drobenkou.
- Peč v troubě při 180°C asi 30 minut, okraje těsta zlehka zezlátnou a když do něj píchneš špejlí, měla by zůstat suchá. Tvaroh se zpevní a jablka změknou. Dělám to ještě tak, že po upečení troubu vypnu, nechám otevřená dvířka a koláč tzv. dojede.
6. Hraběnčiny koláčky s jablky
Hraběnčiny koláčky s jablky a pusinkami
6 formiček o Ø 12 cm (nebo 1 středně velký pekáček)
příprava: 70 minut
Co na těsto?
4 žloutky
200 g třtinového cukru
200 g másla + na vymazání formiček
450 g polohrubé mouky + na vymazání formiček
1 prášek do pečiva (bez fosfátů)
Co na náplň?
4 větší jablka (cca. 600 g)
1 lžíce mleté skořice
1 hrst nasekaných ořechů (já použila pekanové)
Co na pusinky?
4 bílky
100 g třtinového cukru
Jak na to?
- Žloutky utři s cukrem a změklým máslem. Pak vmíchej prosátou mouku a kypřící prášek. Připrav drobenku. Formičky vymaž máslem a vysyp moukou. Dvě třetiny těsta (drobenky) rozděl a upěchuj do formiček podél celého dna. Zbývající těsto vlož do svačinového sáčku a dej do ledničky.
- Mezitím omyj jablka, zbav je jádřince a nastrouhej. Jablka smíchej s mletou skořicí a nasekanými ořechy. Směs rozlož na těsto ve formičkách.
- Za pomoci robota vyšlehej sníh z bílků a cukru do tuhého krému. Lžičkou tvaruj pusinky na jablečnou směs. Poté je okolo zasyp zbývajícím vychlazeným těstem (drobenkou). Vlož formičky do předehřáté trouby a peč při 170°C dozlatova pusinek, asi 30 minut. V pekáčku peč 45 minut.