Také máte spojené linecké s vánočním cukrovím? Ve skutečnosti se jedná o máslové sušenky, které můžete k čaji o páté podávat vlastně celoročně. Angličané by vám o tom mohli povídat.
A když navíc upečete linecké sušenky s čerstvě namletým mákem, pak jsou vlastně letní i podzimní. Já mák miluju, moje dcera Mia mák miluje ještě víc. Tyhle sušenky putovali do svačinové krabičky s dinosaurem, do auta, na Šumavu a u rybníka rovnou do její pusy. A co mě osobně na nich baví nejvíc? Že si můžete vykrájet jakékoliv tvary, třeba celou drůbeží rodinku a pak si s ní hrát na farmu! Jo a pozor, jsou hned měkké!
Recept na klasické vánoční linecké cukroví najdete tady.
Makové linecké sušenky
4 plechy
příprava: 40 minut + odležení těsta (alespoň přes noc)
Co na linecké těsto?
200 g změklého másla
90 g moučkového cukru
1 bio vanilkový cukr (má 7 g)
2 žloutky
50 g namletého máku
250 g hladké mouky + na podsypání
Jak na to?
- Změklé máslo nakrájej na kostičky a přendej do mísy od robota. Přidej oba cukry a metlou „K“ utři. Poté přidej žloutky a opět utři. Nakonec přimíchej prosátou mouku s namletým mákem. Vypracuj těsto.
- Hladké těsto zabal do potravinářské fólie ideálně zlehka posypané hladkou moukou. Dej do ledničky a nech jej přes noc odpočívat. Já tolik času neměla, těsto jsem připravila ráno a odpoledne už jsem pekla.
- Odleželé těsto si rozděl na dvě poloviny (teď v létě klidně na čtyři), jednu si vezmi, druhou nech odpočívat ještě v chladu. Vyválej na ploše pomoučněné moukou nebo nepřilnavé ploše plát silný maximálně 5 mm. Můžeš použít i dva pečicí papíry, na jeden dáš rukou propracované těsto, přikryješ ho druhým pečicím papírem a válíš přes něj. Vykrajuj libovolné tvary.
- Předehřej si troubu na 170°C (horkovzdušnou na 160°C) a peč linecké dorůžova, asi 10 minut. Pak je nech vychladnout na mřížce. Když je budeš z plechu hned sundávat, pravděpodobně ti tyto křehké sušenky zlomí.
Dobry den, zaujal me tento recept, tesim se az vyzkoušíme :-). Zkoušeli jste nahradit mouckový cukr? Cim by to slo nahradit? Doma ho nemam, nepouzivam..
Dekuji. K.
Dobrý večer, Katko, umím si představit třtinový moučkový cukr, maximálné jemný krupicový cukr. U medu netuším, jak by mohlo těsto reagovat:-(