Jakékoliv ovocné knedlíky jsou boží! Souhlasíte? A když jsou kynuté, návrat do dětství a prázdnin na chatě nebo chalupě je zaručený. Na blogu už máme meruňkové knedlíky z bramborového těsta.
Poslední dobou ale furt děláme klasiku – kynuté (podobně jako germknödel) a zaléváme rozvarem z daného ovoce. Nechybí ani strouhaný tvaroh, notná dávka moučkového cukru (vím, není to zdravé) a máslo! Je to takové voňavé, letní a zasytí. Takže se nemusíte o prázdninách trápit s jiným obědem nebo večeří. Prostě zakřičte na děti, že knedlíky jsou hotové a uvidíte, jak rychle přijdou.
Kynuté meruňkové knedlíky
4 porce (asi 2 větší plechy)
příprava: 1,5 hodiny
Co na knedlíky?
100 ml vlažného plnotučného mléka
15 g čerstvého droždí
30 g krupicového cukru
250 g polohrubé mouky + na podsypání
špetka soli
25 g másla
1 vejce
asi 20 zralých meruněk
moučkový cukr na obalení meruněk
Co na rozvar?
asi 20 meruněk
40 g másla
cukr na doslazení
smetana ke šlehání (33%) na zjemnění
Co na dokončení?
1 tvaroh na strouhání
moučkový cukr na posypání
rozpuštěné máslo na zalití
Jak na to?
- Do vlažného mléka rozdrob droždí, přidej 1 lžičku z odváženého cukru a nech v teple vzejít kvásek, zabere to asi 10 minut. Mezitím prosej mouku do mísy (ideálně od robota), přidej špetku soli, zbývající cukr, rozpuštěné máslo (pozor, nesmí být horké) a vejce. Hotový kvásek přilij do mísy a vypracuj hladké těsto. Nesmí se lepit ke stěnám mísy, počítej s tím, že to může trvat i 10 minut. Pokud se ti bude zdát, že se těsto lepí, můžeš přidat ještě trošku mouky.
- Hladké těsto vytvaruj v kouli, přikryj ho čistou utěrkou a nech v teple alespoň 60 minut kynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem. Mezitím meruňky rozpul, zbav je pecek a nech si je v míse stranou. Vál zlehka posyp moukou. Odebírej z nakynutého těsta stejně velké díly (velikost asi tak menší dlaně), vytvaruj z nich placičku, do každé dej dvě poloviny meruněk k sobě (pokud jsou kyselejší, obal je v moučkovém cukru) a ušoulej knedlíky. Ty přendej na plechy, přikryj utěrkou a nech je ještě 10 minut kynout.
- Předehřej troubu s párou na 100°C a peč knedlíky v páře 18 minut. Nebo je vař na klasický způsob – v páře v hrnci s vodou. Potrvá to přibližně 18 minut. Ještě horké hotové knedlíky zlehka propíchej párátkem.
- Mezitím si připrav rozvar. Meruňky rozpul, zbav je pecek a nakrájej je na menší kousky. V hrnci rozehřej máslo. Meruňky do něj nasyp, dus je a podle potřeby podlij vodou, pokud ji samy nepustí. Pak dochuť cukrem a nakonec zalij (zjemni) smetanou. Krátce povař, meruňky by měly být trošku rozvařené. Pak vše rozmixuj.
- Na talíře rozděl rozvar. Na něj dej knedlíky, zasyp je nastrouhaným tvarohem, posyp moučkovým cukrem a nakonec zalij troškou rozvařeného másla.
Jak se prosím vaří v troubě v páře? Děkuji moc!
Dobrý den, Mileno. Pečení v páře, pokud to nemůžete nastavit na troubě, je vlastně klasika jako to dělaly naše babičky. Rendlík s vodou na dno, nehat rozehřát troubu a pak péct. Skvělý je na to program na horký vzduch s teplotou kolem 160°C. Mějte se krásně, vaše Slepičárna
Výborné nadýchané knedlíky. Vařil jsem v troubě „horký vzduch + pára“ při 130 stupních 18 minut, jsou akorát..
Děkuji za recept.
Děkujeme:-)