Léto na chalupě? Léto ve městě? Vždyť je to jedno. Kdekoliv si můžete uvařit (a upéct) tuhle super jednoduchou a neskutečně dobrou polévku z květáku. Užijte si léto se vší parádou.
Stejně tak, jako pečeme vývar (ano, slyšíte dobře), tak pečeme třeba krutony nebo zeleninu na polévku. Dovnitř i na ozdobu. Když máte chytrou troubu, můžete péct i v páře. A co já na tom nejvíc miluju? To, že když máte něco v troubě, máte volné ruce na další věci. Můžete vařit nebo hrát třeba Prší s dětmi. A jak to voní v kuchyni? Letně!
Květáková polévka
4 porce
příprava: 50 minut
Co na květákovou polévku?
1 ½ květáku
2 cibule
2 brambory
olivový olej + na zakapání
1 lžička drceného kmínu
špetka muškátového oříšku
1, 2 l slepičího nebo kuřecího vývaru
sůl a pepř
200 ml smetany na vaření
petrželka
pečivo (nemusí být)
Co na pečený květák?
½ květáku – růžičky
mletý bílý pepř
mletá zauzená paprika
sušený zázvor
sušený česnek
mleté tandoori
sůl
olivový olej
Jak na to?
- Očisti květák a nakrájej ho na menší růžičky. Cibule oloupej a nadrobno nakrájej. Brambory oloupej a nakrájej na kostičky. V hrnci rozehřej olej a orestuj cibuli do zlatova, pak vmíchej kmín a znovu orestuj. Přidej nastrouhaný muškátový květ, růžičky květáku a zase orestuj, aby se všechno pěkně spojilo. Zalij vývarem, osol, opepři a vař, dokud nebudou brambory měkké, asi 15 minut.
- Mezitím si připrav pečený květák. Předehřej si troubu na 200°C. Růžičky květáku obal ve směsi koření a soli. Přendej je na plech vyložený pečicím papírem, zakapej olivovým olejem a peč dozlatova, asi 15 minut.
- Polévku rozmixuj, vmíchej smetanu na vaření, případně dochuť solí a pepřem a ještě prohřej. Rozděl polévku na talíře, ozdob upečeným květákem, petrželkou a zakapej olivovým olejem. Podávej s pečivem, nebo taky ne…