Také si občas kupujete salátovou směs a ne vždy ji celou hned spotřebujete? Co s bývajícím „lupením“? Rozmixujte si z něj pesto. Uvařte čerstvé těstoviny, promíchejte a ozdobte jedlými květy. Jaro je tu!
Na pestu je nejúžasnější to, že ho připravíte téměř z čehokoliv, bazalkové, z rukoly, z medvědího česneku, ale i ze sušených rajčat. Co je nejdůležitější (kromě zeleného základu), je dobrý sýr, parmazán (kravské mléko) nebo pecorino (ovčí mléko), semínka či ořechy a kvalitní olivový olej. Nezapomeňte ale semínka nebo ořechy nasucho orestovat, pak nebudou žluknout. A pokud pesto hned nesníte, zalijte ho olivovým olejem v uzavíratelné skleničce, oddálíte na pár dnů růst plísně. Stejně tak listy salátu nebo bylinek musí být před mixováním suché!
Pesto z jarních salátů
4 porce
příprava: 20 minut
Co na pesto?
200 g salátu mix + jedlé kvítí (macešky)
70 g pecorina + na posypání těstovin
1 stroužek česneku (nebo svazek medvědího česneku)
40 g dýňových semínek + na zasypání těstovin
100 ml extra panenského olivového oleje na zalití
sůl a pepř
500 g těstovin (ideálně čerstvých)
Jak na to?
- Mix salátů dej do mixovací nádoby, jedlé kvítí si dej stranou. Přidej nastrouhaný sýr, nasekaný česnek a na sucho opražená dýňová semínka. Zalij olivovým olejem, osol, opepři a rozmixuj do hladka. Podle potřeby ještě dochuť solí nebo pepřem.
- Uvař těstoviny na skus a hotové pesto s nimi smíchej. Přendej na talíře, zasyp nastrouhaným pecorinem, dýňovými semínky a ještě zakapej olejem. Ozdob jedlými kytičkami, v tomto případě maceškami a podávej, ideálně venku na zahradě. Pokud pesto hned nepoužiješ, přendej ho do zavařovací nádoby, zalij olejem, uzavři a v ledničce skladuj maximálně týden.