Torte Tenerina (nebo také měkoučký dort) je ideální třeba k takovému Mezinárodnímu dni žen. Je nadýchaný, jemný, vláčný a plný čokolády. Ten musíte upéct!
Tento italský dezert mě na jedné akci naučil Emanuele Ridi. Úplně jsem se do něj zamilovala (tedy do koláče). Celkově si ujíždím na brownies a Torte Tenerina mi je hodně připomíná. Baví mě že je bez mouky, potřebujete na něj jen pár ingrediencí a půl hodiny pečení. Pár surovin jsem přidala, tak pokud chcete vidět originální recept, pak proklikněte sem!
Ženy, vše nej a nechte se dnes hýčkat čokoládou, malinami a květinami!!!
Čokoládový koláč s malinami
forma o průměru 24-26 cm
příprava: 50 minut
Co na koláč?
200 g kvalitní čokolády (já dala kombinaci Lindt 70% a Lindt mléčná)
100 g másla + na vymazání formy
3 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
150 g třtinového cukru + kůra z pomeranče (ta být nemusí)
špetka soli
3 lžíce teplého mléka
3 lžíce holandského kakaa
maliny (dávala jsem mražené)
moučkový cukr na posypání
Jak na to?
- Ve vodní lázni rozehřej čokoládu. Pak do čokolády přidej máslo a nech rozpustit. Přidej mléko a kakao, pořádně promíchej. Vymaž formu máslem a předehřej si troubu na 180°C.
- Odděl žloutky od bílků. Žloutky utři s cukrem a kůrou z pomeranče. Poté k nim zlehka vmíchej čokoládový krém. Bílky vyšlehej se špetkou soli v pevný sníh a nakonec je zlehka zapracuj do čokoládového těsta.
- Těsto rovnoměrně nalij do formy a dej péct na 30 minut. Ke konci ozdob koláč malinami, pokud máš mražené. Jinak je tam dej až když koláč vytáhneš z trouby a trošku ti vystydne.
- Torte Tenerina si zaslouží ještě trošku posypat moučkovým cukrem a můžeš ji jíst i teplou. Na co čekat!