Co jiného si dát v zimě než pořádnou zelňačku? Polévku, která se hodí k obědu i večeři. Můžete si ji zabalit s sebou do práce. Hodí se i jako vyprošťovák při kocovině.
Já zelňačku můžu jíst kdykoliv. Patří mezi mé nejoblíbenější polévky. Zvlášť když je vařená z čerstvého i sterilovaného zelí zároveň. Nesmí chybět sladká paprika a hodně silný vývar. Roman Vaněk do zelňačky dává uzené, v tom případě zkuste přidat místo hovězího nebo třeba kuřecího vývaru uzený. My do polévky dáváme kvalitní klobásu. A ještě jedna věc, někdy si vaříme brambory zvlášť a pak je dáváme do zelňačky prohřát. Proč? Protože v kyselém prostředí se vaří déle.
Zelňačka s klobásou
4 porce
příprava: 60 minut
Co na polévku?
2 cibule
2 lžíce vepřového sádla
1 lžička drceného kmínu
3 lžíce hladké mouky
3 lžičky sladké papriky
1 l hovězího vývaru
200 g čerstvého zelí
4 brambory typu B
300 g sladkokyselého zelí
2 bobkové listy
cukr a lák ze zelí na dochucení
sůl a pepř
2 pikantní poloměkké klobásky
zakysaná smetana (nemusí být)
chléb
Jak na to?
- Cibuli nadrobno nasekej. Rozehřej v hrnci sádlo, orestuj cibuli. Přidej kmín, po chvilce mouku a restuj za stálého míchání, dokud nebudeš mít světlou jíšku. Pak teprve vmíchej papriku, orestuj, přidej bobkový list a zalij studeným vývarem. Pořádně promíchej.
- Nakrájej čerstvé zelí na nudličky, sterilované slij a lák dej stranou. Brambory oloupej a nakrájej na menší kousky. Přidej do polévky. Vař asi 10 minut a potom přidej sterilizované zelí. Vař dalších 10 minut do měkka.
- Zelňačku dochuť lžičkou cukru a podle potřeby lákem ze zelí. Osol a opepři. Nakonec přidej do polévky na plátky nakrájenou orestovanou klobásku, nech prohřát. Můžeš podávat se zakysanou smetanou a chlebem.