Jestli někdo z vás řeší svátek zamilovaných, Valentýna, pak určitě sáhněte po francouzském receptu. A co jiného si dát než růžovou cibuli a bílé víno?
Vím, zní to dost šíleně. Ale kdo jednou ochutnal bretaňskou roscoffskou cibuli, pro kterou Francouzi pořádají i slavnosti, pochopí. Je sladká, má lehce ovocnou chuť i štiplavou náturu. Přesně jako láska, no ne? A perfektně se hodí do tradiční francouzské cibulové polévky. Tam by se cibule měla nechat zkaramelizovat s cukrem, provonět vínem a prolít silným vývarem. Nesmí chybět ani francouzská křupavá bageta a typický (původem švýcarský) sýr Gruyère.
Francouzská cibulačka
4 porce
Příprava: 40 minut
Co na polévku?
6 růžových cibulí
3 lžíce přepuštěného másla + na bagety
(nebo mix olivového oleje a másla)
1 lžíce třtinového cukru
sůl a pepř
6 snítek čerstvého tymiánu
2 bobkové listy
200 ml suchého bílého vína
1 l slepičího nebo kuřecího vývaru
1 francouzská bageta
200 g sýru Gruyère
Jak na to?
- Oloupej cibule, rozpul je a nakrájej na tenké plátky. V hrnci rozehřej přepuštěné máslo. Cibuli restuj při nižší teplotě dohněda, občas ji zamíchej.
- Vmíchej cukr a nech cibuli zkaramelizovat. Poté přidej sůl, pepř, tři snítky tymiánu, bobkové listy a zalij vínem. Zredukuj a pak zalij vývarem. Vař asi 20 minut.
- Mezitím rozehřej troubu s grilem na 200°C. Nakrájej bagety na větší plátky a orestuj je na přepuštěném másle z obou stran dozlatova. Přendej je na plech, navrch rozděl zbývající tymián a zasyp nastrouhaným sýrem. Plech dej do trouby a peč při 200°C, dokud se sýr nerozteče.
- Hotovou cibulačku ještě dochuť solí a pepřem. Rozděl do misek a při podávání ozdob zapečenými bagetami.