Představte si, že se vracíte z hor. Je vám zima, máte hlad, tak co si uvaříte? Rozhodně tohle risotto! Nepotřebujete vývar, stačí vám sušené houby, bílé víno a farmářské kuře.
DJ Mike Trafik je i kuchař. Věděli jste to? Kromě jiného (je to akční muž) je spolumajitelem restaurace Jam and Co. Dokonce má italské předky, a tak mu risotto rozhodně není cizí a všem, co kdy ho dělal, chutnalo takové, jaké je. I nám a Orionovi. Toho si Mike pozval jako svého hosta. Čekali jsme rap a dostali jsme mnohem víc. Jídlo, u kterého jsme si mysleli, že nejde dělat bez vývaru. Navíc s českým bílým vínem.
Bylo to neskutečný vaření a i vtipný natáčení, posuďte podle videa. A až se budete vracet z hor, myslete na nás, na oba Michaly a uvařte si houbové riziko s hráškem, trhaným kuřecím masem a citronem provoněnou rukolou. Nešetřete na Pecorinu (ten se vyrábí z ovčího mléka, parmazán z kravského) a na olivovém oleji. Jo a prý nepoužívejte himalájskou sůl, ta nesolí. A zbytek vína při vaření vypijte (jako Orion).
Houbové risotto s kuřetem
4 porce
příprava: 40 minut
Co na risotto?
1 hrnek sušených hub (ideálně hříbků)
4 šalotky
3 stroužky česneku
olivový olej
150 g másla
500 g rýže arborio
200 ml suchého bílého vína (Rulandské šedé)
3-4 snítky čerstvého tymiánu
sůl a pepř
2 kuřecí prsa
100 g sýra Pecorino
100 g mraženého hrášku
voda dle potřeby
4 hrsti rukoly
šťáva z 1 citronu
Jak na to?
- Přendej si houby do většího hrnku nebo misky. Zalij je horkou vodou a nech „louhovat“. Mezitím oloupej šalotky a česnek. Nahrubo je nasekej. V hrnci rozehřej olivový olej s lžící másla. Orestuj šalotku, pak vmíchej česnek, dále restuj, ale pozor, ať se ti nepřipálí. Pak přidej rýži a zprudka ji za stálého míchání opékej. Počkej, dokud tzv. nezbělá.
- Do hrnce nalij víno, míchej, redukuj o 50%, dokud se alkohol neodpaří. Pak přilij houby i s výluhem, přidej snítky tymiánu, osol, opepři a podlij vodou. Sniž teplotu a za občasného míchání vař asi 10 až 15 minut. Podle potřeby ještě podlij vodou.
- Mezitím kuřecí prsa osol, opepři a na kůži nařízni. Na pánvi rozpal olej a maso, nejdříve kůží dolů orestuj dozlatova. Otoč a opakuj z druhé Sniž teplotu, přikryj pánev alobalem a nech maso dojít. Pak ho natrhej vidličkami.
- Ke konci vaření přidej do rizota větší část nastrouhaného sýra a vyšlehej se zbývajícím máslem. Úplně nakonec vmíchej hrášek, prohřej a můžeš rozdělit na talíře. Navrch dej natrhané maso. Rukolu smíchej se šťávou z citronu, solí, pepřem a olivovým olejem. Nasypej na kuřecí maso, risotto ozdob nastrouhaným sýrem a zakápni ho olivovým olejem.