Sladká nebo slaná snídaně či svačina? U nás obojí! Hlavně, když to provoní kuchyň, zahřeje a nasytí. Jako třeba tento máslový chlebíček s citronem a tymiánem.
Když jsme doma marod, skončíme vždycky u pečení něčeho sladkého. Přesněji, Týna se rozhodne péct a já tam pak celá rozcuchaná a v pyžamu za ní dodělávám zbytek. Větší část, aby bylo jasné. Ale že by mi to vadilo? Vlastně ani ne. Zvlášť, když jde o něco, co v sobě skrývá svěží vůni a chuť citronu (může tam být i pomerančový fresh) a bylinek, tymián je tady prostě skvělý. A pokud máte doma třeba zázvorový sirup, dejte ho tam lžíci!
Citrusový chlebíček s tymiánem
1 forma na biskupský chlebíček
Příprava: 60 minut
Co na chlebíček?
120 g másla pokojové teploty
¾ hrnku třtinového cukru
1 vejce pokojové teploty
½ hrnku plnotučného mléka
120 g tučného jogurtu (řecký je skvělý)
kůra a šťáva z 1 citronu
1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
1 ¾ hrnku špaldové (nebo polohrubé) mouky
špetka soli
1 prášek do pečiva
máslo nebo olej na vymazání formy
mouka (ideálně polohrubá) na vysypání formy
Jak na to?
- Vyšlehej máslo s cukrem do krému. Potom přidej vejce a šlehej dál. Postupně vmíchej mléko, jogurt , kůru a šťávu z citronu.
- Ve vedlejší míse smíchej nasekaný tymián s moukou, špetkou soli a práškem do pečiva. Zlehka zapracuj do krému. Pozor, nemělo by se to přešlehat, takže v robotu na nízké otáčky nebo ručně.
- Předehřej troubu na 170°C. Formu na biskupský chlebíček vymaž máslem nebo olejem a vysyp moukou. Rovnoměrně rozprostři těsto a peč dozlatova, asi 45 minut.
- A jak poznáš, že je chlebíček uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá.