V rámci našeho home video „projektu“ jsme si tentokrát do kuchyně pozvali šéfkuchaře Marcela Onderu a zpěvačku Terezu Černochovou. Jejich „zimní“ kachnu musíte vyzkoušet. Recept je jednoduchý a přesto naprosto geniální!
Marcel je náš kamarád. Je to jeden z nejšikovnějších šéfkuchařů, co znám. Řezník z povolání, 15 let v Irsku, a nakonec zakotvil v restauraci Hotelu Rankl. Díky Bohu za to! Marcel je neskutečně skromný a možná právě proto má kolem sebe tolik zajímavých lidí. Jako třeba Terku. Co o ní napsat? Přiznávám se, že jsem její fanynka (co zpívá s Monkey Business, tak ještě větší…). Že má krásný hlas víme všichni. Navíc je vtipná, umí vařit a je to gurmánka se vším všudy. Prostě tyhle dva spolu, to je balzám pro uši i pro chuťové buňky.
Vy dva! Děkujeme, že jste do toho s námi šli.
Kachní prso s bramborami
2 porce
Příprava: 45 minut
Co na kachní prso?
400 g baby brambor
2 hrsti čerstvé máty (lístky) + na brambory
150 ml mrkvového džusu
100 ml pomerančové šťávy
1 tobolka skořice
1 hvězdička badyánu
1 lžíce medu
1 lžíce třtinového cukru
2 kachní prsa
sůl a pepř
150 g meruněk (kompot)
1 lžíce pinií
2 lžíce másla
1 velká hrst baby špenátu
pažitka
maldon sůl
Jak na to?
- Připrav si dva rendlíky. V jednom uvař brambory i se slupkou spolu s mátou v osolené vodě na skus, asi 20 minut. V druhém svař mrkvovou a pomerančovou šťávu se skořicí a badyánem. Přidej med a cukr a redukuj při střední teplotě, zatímco se brambory vaří, asi 20 minut. Sem tam zamíchej.
- Troubu (nejlépe horkovzdušnou) si předehřej na 200°C. Pak kachní prsa nařízni na kůži, vetři sůl a čerstvě namletý pepř. Zprudka je na sucho (bez oleje) zatáhni na pánvi (ne s umělou rukojetí, budeš ji dávat do trouby) kůží dolů. Pánev s kachními prsy nech v troubě 10 minut péct. Pak vyndej a nech maso odpočinout.
- Brambory slij, nakrájej na měsíčky. Stejně tak meruňky. Na pánvi na sucho orestuj pinie, stáhni je z plotny. Přidej meruňky, pak brambory, osol, opepři a orestuj dozlatova. Sem tam promíchej. Nakonec přidej máslo, které nech rozpustit. Vmíchej baby špenát, nasekanou pažitku, mátu a petrželku. Orestuj.
- Kachní prsa dej ještě asi na minutku na plotnu prohřát. Brambory s meruňkami a bylinkami rozděl na talíře. Kachní prsa nakrájej na plátky, přendej na brambory, podlij mrkvovo-pomerančovou redukcí a ozdob pažitkou. Můžeš ještě zlehka posypat maldon solí.