Co nikdy nesmí na Velikonoce chybět? Nádivka! Připravujete ji tradičně z kopřiv nebo dáváte přednost baby špenátu? My zkusili variantu se zeleným chřestem.
Velikonoční recepty u nás na blogu najdete TADY, sladké i slané. Nechybí beránek, mazanec i nadívané kuře. Inspirujte se klasikou nebo letos zkuste zakomponovat chřest. Připravte si zapékací formu a zbytkem nádivky naplňte kuře a upečte si ho dozlatova.
Velikonoční nádivka s chřestem
forma na pečení (střední velikost)
příprava: 1,5 hodiny
Co na nádivku?
6 rohlíků
80 g anglické slaniny
2 šalotky
2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
8 zelených chřestů
70 g másla + na vymazání pekáčku
5 vajec
2 hrsti petrželky
150 ml smetany ke šlehání (33 %)
špetka muškátového oříšku
sůl a pepř
strouhanka na vysypání formy
Jak na to?
- Nakrájej rohlíky na kostičky, ideálně je dej na 5 minut při 160 °C usušit do trouby na plech. Udrží tvar v nádivce. Nech vychladnout. Teplotu trouby zvyš na 180 °C.
- Mezitím nakrájej slaninu na kostičky, šalotky a česnek oloupej, nasekej. Na pánvi na olivovém oleji orestuj vše dohromady dozlatova. Odstav, nech vychladnout.
- Nakrájej chřest (i s hlavičkou) na menší kousky (jako je kostička rohlíku). V hrnci přiveď k varu vodu, dej tam chřest a vař asi minutu. Poté ihned sceď a zchlaď studenou vodou. Nech okapat.
- Rozpusť máslo, nech trošku vychladnout. Vejce odděl na žloutek a bílek, z bílků vyšlehej sníh. Petrželku nasekej.
- Do mísy přendej nakrájené rohlíky, přidej slaninu z pánve, chřest, petrželku a žloutky. Přilij smetanu, přidej špetku muškátového oříšku, sůl a pepř a zlehka promíchej. Nakonec zlehka vmíchej sníh.
- Formu na nádivku vymaž máslem a vysyp strouhankou. Rovnoměrně naplň nádivkou a peč dozlatova, asi 45 minut. Podávej.