Velikonoční nádivka jinak, z chřestu

Velikonoční nádivka jinak, z chřestu

Co nikdy nesmí na Velikonoce chybět? Nádivka! Připravujete ji tradičně z kopřiv nebo dáváte přednost baby špenátu? My zkusili variantu se zeleným chřestem.

Velikonoční recepty u nás na blogu najdete TADY, sladké i slané. Nechybí beránek, mazanec i nadívané kuře. Inspirujte se klasikou nebo letos zkuste zakomponovat chřest. Připravte si zapékací formu a zbytkem nádivky naplňte kuře a upečte si ho dozlatova.

Velikonoční nádivka s chřestem

forma na pečení (střední velikost)

příprava: 1,5 hodiny

Co na nádivku?

6 rohlíků

80 g anglické slaniny

2 šalotky

2 stroužky česneku

1 lžíce olivového oleje

8 zelených chřestů

70 g másla + na vymazání pekáčku

5 vajec

2 hrsti petrželky

150 ml smetany ke šlehání (33 %)

špetka muškátového oříšku

sůl a pepř

strouhanka na vysypání formy

Jak na to?

  1. Nakrájej rohlíky na kostičky, ideálně je dej na 5 minut při 160 °C usušit do trouby na plech. Udrží tvar v nádivce. Nech vychladnout. Teplotu trouby zvyš na 180 °C.
  2. Mezitím nakrájej slaninu na kostičky, šalotky a česnek oloupej, nasekej. Na pánvi na olivovém oleji orestuj vše dohromady dozlatova. Odstav, nech vychladnout.
  3. Nakrájej chřest (i s hlavičkou) na menší kousky (jako je kostička rohlíku). V hrnci přiveď k varu vodu, dej tam chřest a vař asi minutu. Poté ihned sceď a zchlaď studenou vodou. Nech okapat.
  4. Rozpusť máslo, nech trošku vychladnout. Vejce odděl na žloutek a bílek, z bílků vyšlehej sníh. Petrželku nasekej.
  5. Do mísy přendej nakrájené rohlíky, přidej slaninu z pánve, chřest, petrželku a žloutky. Přilij smetanu, přidej špetku muškátového oříšku, sůl a pepř a zlehka promíchej. Nakonec zlehka vmíchej sníh.
  6. Formu na nádivku vymaž máslem a vysyp strouhankou. Rovnoměrně naplň nádivkou a peč dozlatova, asi 45 minut. Podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *