Patříte mezi ty, co si rádi v restauraci objednají tatarák? Máte ho rádi už namíchaný nebo si ho spíše dochutíte sami? A dáváte přednost hovězímu nebo rybímu?
Zapomeňte na klasické syté tataráky a vyzkoušejte tyto odlehčené, svěží jarní chutě. Jako inspiraci jsme si pro vás na blog připravili hovězí, telecí a také z ryb. Co byste řekli na tatarák z lososa nebo tuňáka? Ozdobte jarními výhonky a skvělé jsou i jedlé květiny.
Hovězí tatarák
na 1 porci
příprava: 15 minut
Co na tatarák?
200 g hovězího masa (ideálně svíčková nebo roštěnec)
1 lžička olivového oleje
¼ bílé cibule
½ lžíce nasekaných okurčiček (cornichons)
½ lžíce nasekaných kapary
½ lžíce nasekaných sušených rajčat
1 hrst nasekané petrželky + na ozdobu
½ lžičky dijonské hořčice
1 žloutek
1 lžička worcestrové omáčky
1 lžíce nastrouhaného parmazánu + na ozdobu
sůl a pepř
šťáva z citronu na dochucení
Jak na to?
- Maso namel v mlýnku na maso. Přendej do mísy, přidej olej. Cibuli, okurky, kapary a sušená rajčata nakrájej nadrobno. Petrželku nasekej. Přidej k masu.
- Vmíchej hořčici, žloutek, worcester a nastrouhaný parmazán. Dochuť solí, pepřem a šťávou z citronu. Promíchej a podávej ozdobené dle chuti, např. výhonky.
Telecí tatarák
na 1 porci
příprava: 15 minut
Co na tatarák?
200 g telecího masa (ideálně svíčková nebo roštěnec)
1 lžička olivového oleje
1 šalotka
3 žloutky z křepelčího vejce (nebo 1 žloutek)
1 lžíce nasekaných kapary
5 nasekaných oliv (černé)
½ lžičky dijonské hořčice
1 lžíce parmazánu + na ozdobu
1 hrstka nasekané petrželky + na ozdobu
sůl a pepř
uvařená křepelčí vajíčko na ozdobu
Jak na to?
- Maso namel v mlýnku na maso. Přendej do mísy, přidej olej. Šalotku oloupej a nakrájej nadrobno. Přidej k masu spolu se žloutky, nasekanými kapary a olivami.
- Vmíchej hořčici, nastrouhaný parmazán a nasekanou petrželku. Dochuť solí a pepřem. Promíchej a podávej ozdobené dle chuti, např. uvařenými křepelčími vajíčky, bylinkami a parmazánem.
Tatarák z lososa
na 1 porci
příprava: 15 minut
Co na tatarák?
200 g čerstvého lososa
1 lžíce majonézy
½ lžičky dijonské hořčice
1 lžička olivového oleje
1 jarní cibulka
½ lžičky nasekaných kapary
1 malá chilli paprička
1 lžička sójové omáčky
1 hrst nasekaného kopru + na ozdobu
sůl a pepř
šťáva z limetky na dochucení
1 křepelčí vejce, uvařené natvrdo
Jak na to?
- Filet lososa (bez kůže a čím méně žilek v masu, tím lépe) nakrájej nožem na malé kostičky. Přendej do mísy, přidej majonézu, hořčici a olivový olej. Nakrájej nadrobno kapary a chilli papričku a přidej k lososu.
- Přilij sójovou omáčkou, přidej nasekaný kopr, dochuť solí, pepřem a šťávou z limetky. Promíchej. Ozdob ještě uvařeným křepelčím vejcem a koprem.
Tatarák z tuňáka
na 1 porci
příprava: 15 minut
Co na tatarák?
200 g čerstvého tuňáka
50 g avokáda
5 cherry rajčátek
1 lžička olivového oleje
1 lžička sójové omáčky
¼ bílé cibule
1 hrst nasekaného koriandru + na ozdobu
sůl a pepř
šťáva z citronu na dochucení (probere maso, chutě)
Jak na to?
- Maso z tuňáka nakrájej nožem na malé kostičky. Přendej do mísy, přidej avokádo a rajčata nakrájená na stejně velké kousky jako je tuňák. Přidej k masu, přilij olivový olej a sójovou omáčku.
- Cibuli oloupej a nadrobno nakrájej. Koriandr nasekej. Přidej do mísy, dochuť solí, pepřem a šťávou z citronu. Promíchej. Ozdob koriandrem, výhonky a můžeš přidat i jedlé květy.