4x jarní tataráky, které musíte zkusit!

4x jarní tataráky, které musíte zkusit!

Patříte mezi ty, co si rádi v restauraci objednají tatarák? Máte ho rádi už namíchaný nebo si ho spíše dochutíte sami? A dáváte přednost hovězímu nebo rybímu?

Zapomeňte na klasické syté tataráky a vyzkoušejte tyto odlehčené, svěží jarní chutě. Jako inspiraci jsme si pro vás na blog připravili hovězí, telecí a také z ryb. Co byste řekli na tatarák z lososa nebo tuňáka? Ozdobte jarními výhonky a skvělé jsou i jedlé květiny.

Recept na hovězí tatarák

Hovězí tatarák

na 1 porci

příprava: 15 minut

Co na tatarák?

200 g hovězího masa (ideálně svíčková nebo roštěnec)

1 lžička olivového oleje

¼ bílé cibule

½ lžíce nasekaných okurčiček (cornichons)

½ lžíce nasekaných kapary

½ lžíce nasekaných sušených rajčat

1 hrst nasekané petrželky + na ozdobu

½ lžičky dijonské hořčice

1 žloutek

1 lžička worcestrové omáčky

1 lžíce nastrouhaného parmazánu + na ozdobu

sůl a pepř

šťáva z citronu na dochucení

Jak na to?

  1. Maso namel v mlýnku na maso. Přendej do mísy, přidej olej. Cibuli, okurky, kapary a sušená rajčata nakrájej nadrobno. Petrželku nasekej. Přidej k masu.
  2. Vmíchej hořčici, žloutek, worcester a nastrouhaný parmazán. Dochuť solí, pepřem a šťávou z citronu. Promíchej a podávej ozdobené dle chuti, např. výhonky.

Recept na telecí tatarák

Telecí tatarák

na 1 porci

příprava: 15 minut

Co na tatarák?

200 g telecího masa (ideálně svíčková nebo roštěnec)

1 lžička olivového oleje

1 šalotka

3 žloutky z křepelčího vejce (nebo 1 žloutek)

1 lžíce nasekaných kapary

5 nasekaných oliv (černé)

½ lžičky dijonské hořčice

1 lžíce parmazánu + na ozdobu

1 hrstka nasekané petrželky + na ozdobu

sůl a pepř

uvařená křepelčí vajíčko na ozdobu

Jak na to?

  1. Maso namel v mlýnku na maso. Přendej do mísy, přidej olej. Šalotku oloupej a nakrájej nadrobno. Přidej k masu spolu se žloutky, nasekanými kapary a olivami.
  2. Vmíchej hořčici, nastrouhaný parmazán a nasekanou petrželku. Dochuť solí a pepřem. Promíchej a podávej ozdobené dle chuti, např. uvařenými křepelčími vajíčky, bylinkami a parmazánem.

Recept na tatarák z lososa

Tatarák z lososa

na 1 porci

příprava: 15 minut

Co na tatarák?

200 g čerstvého lososa

1 lžíce majonézy

½ lžičky dijonské hořčice

1 lžička olivového oleje

1 jarní cibulka

½ lžičky nasekaných kapary

1 malá chilli paprička

1 lžička sójové omáčky

1 hrst nasekaného kopru + na ozdobu

sůl a pepř

šťáva z limetky na dochucení

1 křepelčí vejce, uvařené natvrdo

Jak na to?

  1. Filet lososa (bez kůže a čím méně žilek v masu, tím lépe) nakrájej nožem na malé kostičky. Přendej do mísy, přidej majonézu, hořčici a olivový olej. Nakrájej nadrobno kapary a chilli papričku a přidej k lososu.
  2. Přilij sójovou omáčkou, přidej nasekaný kopr, dochuť solí, pepřem a šťávou z limetky. Promíchej. Ozdob ještě uvařeným křepelčím vejcem a koprem.

Recept na tatarák z tuňáka

Tatarák z tuňáka

na 1 porci

příprava: 15 minut

Co na tatarák?

200 g čerstvého tuňáka

50 g avokáda

5 cherry rajčátek

1 lžička olivového oleje

1 lžička sójové omáčky

¼ bílé cibule

1 hrst nasekaného koriandru + na ozdobu

sůl a pepř

šťáva z citronu na dochucení (probere maso, chutě)

Jak na to?

  1. Maso z tuňáka nakrájej nožem na malé kostičky. Přendej do mísy, přidej avokádo a rajčata nakrájená na stejně velké kousky jako je tuňák. Přidej k masu, přilij olivový olej a sójovou omáčku.
  2. Cibuli oloupej a nadrobno nakrájej. Koriandr nasekej. Přidej do mísy, dochuť solí, pepřem a šťávou z citronu. Promíchej. Ozdob koriandrem, výhonky a můžeš přidat i jedlé květy.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *