Jaký dezert letos připravíte na Velikonoce? Zkuste tento na půl pečený a na půl nepečený citronový cheesecake. A ozdobte ho mandlemi limoncello a blueberry!
Milujete cheesecake, ale nechcete jej složitě péct? Upečte si jen korpus. Krém si připravte z pár ingrediencí, odlehčete jej citrony a nechte v ledničce na korpusu „ztuhnout“. I tak bude cheesecake stále nadýchaný, krémový a odlehčený. Na Velikonoce ho ozdobte mandlemi, v létě čerstvým ovocem.
Citronový cheesecake
forma na dort o průměru 17 cm
příprava: 30 minut + 2 hodiny chlazení
Co na cheesecake?
100 g máslových sušenek (ideálně celozrnných)
1 lžíce mandlové mouky Alika (pokud máš)
60 g změklého másla
200 ml smetany na šlehání (31 %)
špetka soli
250 g mascarpone
100 g moučkového cukru
½ lžičky semínek z vanilkového lusku
1-2 lžíce citronové šťávy (případně limoncella)
1 lžíce citronové kůry
kůra z citronu a plátky citronu na ozdobu
máta na ozdobu
mandle limoncello a blueberry Alika od Zdraveorechy.cz na ozdobu
Jak na to?
- Formu vylož pečicím papírem. Troubu předehřej na 180 °C. Sušenky nahrubo namel a rukama promíchej s máslem do drobenky. Na dno formy rovnoměrně a trošku do stran rozděl těsto, přitlač lehce do stran. Korpus peč asi 8 minut. Nech vychladnout na kuchyňské mřížce.
- Mezitím vyšlehej smetanu se špetkou soli. V míse promíchej mascarpone s vanilkou, šťávou z citronu (nebo limoncellem) a kůrou z citronu. Pomocí stěrky opatrně vmíchej šlehačku. Krém vlož na vychlazený korpus a rovnoměrně uhlaď. Nech v ledničce 2 hodiny chladit.
- Hotový cheesecake ozdob kůrou z citronu, plátky citronu, čerstvou mátou a mandlemi limoncello a blueberry od Zdraveorechy.cz.