Hledáte inspiraci na recept s kuřecím masem? Pak rozhodně vyzkoušejte tato pečená kuřecí stehna se slaninou a žampiony. Nechybí dijonská hořčice, víno, vývar a samozřejmě smetana!
Kuřecí stehna můžete vykostit na řízky nebo je jednoduše upéct v celku. Ty my máme nejraději. Jsou šťavnatá, můžete si je připravit na x způsobů, na zimu zahřejí a zasytí. A s jakou přílohou takto upečené maso podávat? Rozhodně s rýží! Nebo vyzkoušejte variantu s uvařenými baby bramborami, s máslem a nasekanou petrželkou.
Francouzské kuře s žampiony
4 porce
Příprava: 1,5 hodiny
Co na kuře?
4 kuřecí stehna
sůl a pepř
1 lžíce olivového oleje
20 g másla + 50 g na smažení hub
100 g anglické slaniny (nebo uzeného vepřového masa)
2 šalotky
2 stonky řapíkatého celeru
2 lžíce dijonské hořčice
5 ml koňaku
1 lžička sušeného česneku
100 ml bílého vína
200 ml kuřecího vývaru
1 hrst sušeného tymiánu
4 bobkové listy
6 kuliček pepře
8 středně velkých žampionů
1 hrst nasekané petrželky
200 ml smetany ke šlehání (33 %)
Jak na to?
- Troubu předehřej na 180°C. Kuřecí stehna osol a opepři. Orestuj z obou stran na směsi oleje a 20 g másla do zlatova, poté vyndej z hrnce. Na výpeku orestuj dozlatova na menší kousky nakrájenou slaninu. Opět vyndej z hrnce a na výpeku orestuj dozlatova nasekanou šalotku spolu s nadrobno nakrájeným řapíkatým celerem.
- Vmíchej dijonskou hořčici, orestuj, podlij koňakem, přidej sušený česnek, orestuj, podlij vínem a nech chvilku redukovat. Kuřecí stehna spolu se slaninou vrať do hrnce, podlij vývarem, přidej tymián, bobkový list, pepř a peč přiklopené 30 minut, poté odklop a peč dalších 30 minut.
- Mezitím na másle orestuj na plátky nakrájené žampiony, osol a opepři, restuj do zlatova. Nakonec přidej nasekanou petrželku. Jakmile je maso upečené, vrať hrnec na sporák, přidej orestované žampiony a ještě 5 minut povař. Na závěr přilij smetanu, nech vařit asi 5 minut, aby se všechny chutě spojili a podle potřeby dochuť solí a pepřem. Podávej s rýží nebo bramborami.