Rozhodli jste se letos upéct na Vánoce vanilkové rohlíčky? Poradíme vám, jak na to! Jako každý rok i letos na Slepičárně najdete naše rodinné recepty na tradiční vánoční cukroví TADY.
Tipy od babičky (mojí mámy), která u nás doma peče cukroví každý rok a nemá konkurenci:
- Čím dříve s vanilkovými rohlíčky začnete, tím lépe. Moje máma je peče nejpozději o prvním adventním víkendu.
- Na vanilkové rohlíčky používá vždy Heru, stejně jako další babičky a jejich babičky. Loni je zkoušela upéct z másla a drolily se. S těstem se vám bude lépe pracovat!
- Těsto zapracovává rukama do “drobenky” a pak teprve zapracuje namleté vlašské ořechy.
- Těsto nechá minimálně přes noc v ledničce odležet, ale může to být i den, dva.
- Těsto na rohlíčky zpracovává na silikonové podložce, nemusí je podsypávat moukou!
- Nejprve vyválí váleček o průměru asi 2 cm. Nakrájí těsto na 1cm velké dílky. Z každého dílku v rukách (přes dlaně) vyválí kuličku a z ní pak malý váleček, který stočí na rohlíček.
- Ještě teplé rohlíčky na plechu posype moučkovým cukrem a po chvilce přendá do krabice. Skládá rohlíčky na sebe, ještě se “nasajou” cukrem a zbytek cukru z pečicího papíru ještě na ně vysype.
- Rohlíčky nechte v temnu (krabici) a chladu odležet, minimálně 14 dnů, ideálně 3 týdny.
Tradiční vanilkové rohlíčky s Herou
na 2 plechy
příprava: asi 30 minut + odležení (ideálně 24 hodin nebo přes noc)
Co na rohlíčky?
280 g hladké mouky
200 g Hery (případně másla)
100 g moučkového cukru + na obalení
1 vanilkový cukr (nebo 2 lžíce domácího)
120 g namletých vlašských ořechů
Jak na to?
1. Prosej mouku, do ní přidej Heru (nebo máslo), cukry a začni vypracovávat těsto. Máma to dělá zásadně rukama. Když už těsto vypadá jako větší kusy drobenky, zapracuj ořechy. Propracuj, dokud těsto nebude hladké a držet pohromadě. Pak ho přendej do igelitového svačinového sáčku (nebo zabal do potravinářské fólie) a nech alespoň 24 hodin v ledničce odpočívat.
2. Troubu předehřej na 170°C. Těsto vyndej, odřízni si vždy část těsta, tak akorát na rozválení a nech ho povolit. Vyválej z něj váleček o průměru asi 2 cm. Nakrájej po 1 cm dílky. Z každého dílku v rukách (přes dlaně) ještě vyválej kuličku a z ní pak malý váleček. Na plech vyložený pečicím papírem vytvaruj rohlíček. Peč asi 10 minut. Cukroví se nesmí lepit k papíru a zlehka zrůžoví. Ještě teplé rohlíčky obal v moučkovém cukru.
3. Rozležené rohlíčky jsou nejlepší, proto je nech asi 14–21 dní odpočívat v krabici v temnu a v chladu.