Které jídlo na podzim oceníte? Polévku z jednoho hrnce. Zasytí a zahřeje! Základní ingredience znáte – cibule, slanina, brambory, kapusta, fazole a domácí vývar.
Pokud vám chutná zelňačka, gulášová polévka a kulajda, pak se zamilujete i do tohohle jednoduchého receptu. Ta nejlepší jídla jsou z jednoho hrnce, souhlasíte? Já osobně miluju jakékoliv polévky, kde je základem domácí dlouho tažený (pečený) vývar. A čím jsou hustější, tím jsou lepší.
Polévka s kapustou a fazolemi
4 porce
příprava: 40 minut
Co na polévku?
4 středně velké brambory
1 cibule
100 g anglické slaniny
1 lžíce olivového oleje
čerstvě namletý pepř
1 lžička kmínu
1 lžička zauzené papriky (případně sladké)
1 lžička tymiánu
1,2 l domácího vývaru (my použili z uzeného masa, ale kuřecí bude také fajn)
sůl
½ malé kapusty
1 plechovka červených fazolí (425 ml)
2-3 lžíce loupaných rajčat i se sugem (z plechovky)
1 lžíce třtinového cukru na dochucení (nemusí být)
2 lžíce smetany na šlehání pro zjemnění
chléb na podávání
Jak na to?
- Brambory oloupej a nakrájej na malé kostičky. Cibuli oloupej a nakrájej na malé kousky. Anglickou slaninu nakrájej na malé kostičky.
- Ve velkém hrnci rozehřej olej. Orestuj cibuli se slaninou dozlatova, vmíchej čerstvě namletý pepř a kmín, ať se provoní. Poté přidej brambory, zasyp paprikou a tymiánem, promíchej, a ještě chvilku restuj. Zalij vývarem. Přidej sůl.
- Vař, dokud nebudou brambor na zkus, asi 8 minut. Mezitím listy z kapusty nakrájej na nudličky. Přelij kapustu přes síto vroucí vodou (z konvice). Slij fazole a propláchni.
- Přidej do polévky spolu s loupanými rajčaty se sugem. Vař ještě dalších 8 minut. Poté podle potřeby dochuť cukrem, solí a pepřem. Pokud je polévka hodně silná (kvůli vývaru) klidně ještě přidej vodu. Nakonec zjemni polévku smetanou a krátce povař, asi 2 minuty, ať se chutě spojí. Podávej s chlebem.