Podzimní polévka s kapustou a fazolemi co zahřeje

Podzimní polévka s kapustou a fazolemi co zahřeje

Které jídlo na podzim oceníte? Polévku z jednoho hrnce. Zasytí a zahřeje! Základní ingredience znáte – cibule, slanina, brambory, kapusta, fazole a domácí vývar.

Pokud vám chutná zelňačka, gulášová polévkakulajda, pak se zamilujete i do tohohle jednoduchého receptu. Ta nejlepší jídla jsou z jednoho hrnce, souhlasíte? Já osobně miluju jakékoliv polévky, kde je základem domácí dlouho tažený (pečený) vývar. A čím jsou hustější, tím jsou lepší.

Polévka s kapustou a fazolemi

4 porce

příprava: 40 minut

Co na polévku?

4 středně velké brambory

1 cibule

100 g anglické slaniny

1 lžíce olivového oleje

čerstvě namletý pepř

1 lžička kmínu

1 lžička zauzené papriky (případně sladké)

1 lžička tymiánu

1,2 l domácího vývaru (my použili z uzeného masa, ale kuřecí bude také fajn)

sůl

½ malé kapusty

1 plechovka červených fazolí (425 ml)

2-3 lžíce loupaných rajčat i se sugem (z plechovky)

1 lžíce třtinového cukru na dochucení (nemusí být)

2 lžíce smetany na šlehání pro zjemnění

chléb na podávání

Jak na to?

  1. Brambory oloupej a nakrájej na malé kostičky. Cibuli oloupej a nakrájej na malé kousky. Anglickou slaninu nakrájej na malé kostičky.
  2. Ve velkém hrnci rozehřej olej. Orestuj cibuli se slaninou dozlatova, vmíchej čerstvě namletý pepř a kmín, ať se provoní. Poté přidej brambory, zasyp paprikou a tymiánem, promíchej, a ještě chvilku restuj. Zalij vývarem. Přidej sůl.
  3. Vař, dokud nebudou brambor na zkus, asi 8 minut. Mezitím listy z kapusty nakrájej na nudličky. Přelij kapustu přes síto vroucí vodou (z konvice). Slij fazole a propláchni.
  4. Přidej do polévky spolu s loupanými rajčaty se sugem. Vař ještě dalších 8 minut. Poté podle potřeby dochuť cukrem, solí a pepřem. Pokud je polévka hodně silná (kvůli vývaru) klidně ještě přidej vodu. Nakonec zjemni polévku smetanou a krátce povař, asi 2 minuty, ať se chutě spojí. Podávej s chlebem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *