Milujete klasické plněné buchty? Dáváte si na horách germknödel? Pak musíte vyzkoušet tento recept na dukátové buchtičky. Naplnili jsme je mákem a povidly a zalili šodó.
Přípravu kynutého těsta si bez kuchyňského robota nedokážeme představit. Ušetří vám čas a výsledkem je krásně hladké těsto. A pokud se chystáte pořizovat chytrého pomocníka do kuchyně, máme pro vás tip! Cooking Chef XL od Kenwoodu. Má širokou nabídku příslušenství, umí vážit a co víc, má možnost indukčního vaření. Na šodó je tato možnost ideální.
Plněné buchtičky se šodó
4 porce (občas děláme rovnou dvojitou dávku)
příprava: 2 hodiny
Co na kynuté těsto?
250 g hladké mouky + na podsypání
20 g čerstvého droždí
2 žloutky
25 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr se semínky
kůra z 1 citronu
špetka soli
100 ml vlažného mléka
20 g slunečnicového oleje
máslo na potření buchtiček
tuzemák na potření buchtiček (nemusí být)
moučkový cukr na posypání
Co na makovou náplň?
150 ml plnotučného mléka
50 g mletého máku
2 vanilkové cukry
Co na povidlovou náplň?
100 g švestkových povidel
1 lžička tuzemáku (nemusí být)
Co na šodó?
200 ml smetany ke šlehání 33%
3 žloutky
40 g krupicového cukru
1 bio vanilkový cukr
1 vanilkový lusk
1–2 lžíce tuzemáku (nemusí být)
- Do mísy od robota nasyp mouku, rozdrob droždí, přidej žloutky, cukry s kůrou z citronu a špetku soli. Přilij mléko a olej. Pomocí hnětacího nástavce (ve tvaru háku) vypracuj hladké těsto. Přikryj čistou utěrkou a nech 45 minut v teple kynout.
- Vál posyp moukou, pekáček (nebo kokotky) vymaž máslem. Troubu předehřej na 180 °C. Z těsta vytvoř dva užší, delší válečky. Ty nakrájej na menší pravidelné kousky. Naplň je na střídačku makovou a povidlovou náplní. Vytvaruj je do stejně velkých kuliček a skládej je do pekáčku těsně k sobě. Ze všech stran je potři rozpuštěným máslem. Nech při pokojové teplotě ještě 20-30 minut kynout.
- Pekáček (nebo kokotky) vlož do předehřáté trouby a buchtičky peč dozlatova, asi 20 až 30 minut (podle velikosti). Na konci pečení buchtičky potři ještě rozpuštěným máslem smíchaným s tuzemákem. Mezitím si připrav náplně do buchtiček. V rendlíku svař při střední teplotě mléko s mákem a cukrem. Míchej, ať se nepřipálí ke dnu, zredukované (bez tekutin) odstav a nech vychladnout. Povidla promíchej s troškou tuzemáku.
- Mezitím si připrav šodó. My si jej připravili v robotu Cooking Chef XL od Kenwoodu s možností indukčního vaření (nastavili jsme si teplotu na 85°C, stupeň otáček na minimum a použili balonovou metlu). Případně použij rendlík. Nalij do něj smetanu, přidej žloutky, cukry a vanilku. Za stálého míchání zahřej (pozor, nesmí se vařit). Zahřívej do zhoustnutí, asi 15 minut, nakonec vmíchej tuzemák. Podle potřeby šodó přeceď.
- Upečené buchtičky podávej se šodó a ještě posyp moučkovým cukrem.