Co z pečené dýně? Pikantní pomazánku!

Co z pečené dýně? Pikantní pomazánku!

Máte doma hokaido a přemýšlíte, co si z ní připravit? Třeba na Halloween? Upečte ji! Může se vám hodit na tuto lehce pálivou pomazánku. Podávejte ji na party na topinkách zapečenou s parmazánem.

Upečená dýně má velkou výhodu. Za prvé, nemusíte ji na pánvi míchat, peče se sama. Za druhé, zachová si co nejvíce chutě. Hodí se nejen na pomazánku, ale i na podzimní krémovou polévku. Připravte si z ní pyré nebo základ na Pumpkin Spice Latte. A hodí se i k lívancům nebo palačinkám. Větší dýně = pestré menu.

Dýňová pomazánka

na 4 topinky (2 porce)

Příprava: 60 minut

Co na pomazánku?

½ hokaido

sůl a pepř

1 lžíce olivového oleje

1 větší šalotka

1 chilli paprička

1 lžička tymiánu + na ozdobu

60 g lučiny

parmazán na posypání (k zapékaní)

chléb na topinky (4 plátky)

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 200°C. Dýni (i s kůrou) nakrájej na menší měsíčky, zbav semínek. Rozlož na plech vyložený pečicím papírem (slupkou dolů). Osol, opepři a zakápni olivovým olejem.
  2. Peč asi 40 minut, dýně změkne a trošku chytne barvu. Mezitím nadrobno nakrájej šalotku a chilli papričku.
  3. Upečenou dýni rozmixuj ponorným mixérem. Přendej do misky, přidej šalotku, ½ chilli papričky, nasekaný tymián a lučinu. Pořádně promíchej a podle potřeby dochuť solí a pepřem.
  4. Přendej na předem opečené topinky, posyp zbylou chilli papričkou a tymiánem, nastrouhaným parmazánem a dej ještě krátce zapéct pod gril do zlatova.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *