Milujete klasické loupáky? Připravte si je doma! Jak na dokonalé kynuté těsto vám poradí Daška Sugar MaMa. Chce to trpělivost, ale výsledek za to stojí!
Seznamte se s Cooking Chef XL od @kenwoodcz s širokou nabídkou příslušenství. Nejen že v něm připravíte kynuté těsto raz dva, taky umí vážit a má možnost indukčního vaření. Možná si pamatujete na naší boloňskou omáčku… Přijímejte i ty složitější výzvy v kuchyni. Pečení k podzimu patří! Makové loupáky můžete podávat nasladko s máslem a marmeládou. Namáčet v kakau. Nebo si je dejte ke svačině s pestem, mozzarellou, sušenými rajčaty a bazalkou.
Makové loupáky
na 8 loupáků
příprava: 3 hodiny
Co na loupáky?
480 g hladké mouky + na podsypání
95 g krupicového cukru
7 g soli
1 vejce (pokojové teploty) + vejce na potření
28 g čerstvého droždí
240 ml vlažného mléka
90 g změklého másla
mák na posypání (nemletý)
Jak na to?
- Do mísy od robota nasyp odváženou mouku, přidej cukr, sůl a rozklepni vejce. Rozdrob droždí a přilij vlažné mléko. Pomocí nástavce „háku“ zapracuj kompaktní těsto. Pomocí stěrky stáhni mouku z okrajů mísy do těsta. Poté přidej máslo a zapracuj ho do hladkého těsta.
- Na pomoučněné ploše ještě propracuj těsto, vytvoř bochánek a přendej ho zpátky do pomoučněné mísy. Přikryj čistou utěrkou a nech v teple kynout hodinu.
- Opět na pomoučněné ploše z nakynutého bochánku odkroj 8 dílů o hmotnosti 120 g. Ty ještě propracuj v malé bochánky a nech pod utěrkou kynout dalších 30 minut.
- Poté každý bochánek vyválej do tří stran, spodní část by měla být delší. Zaroluj do tvaru rohlíku, celou dobu prsty utahuj (nesmí tam vzniknout vzduchová bublina). Ohni do půl měsíce, spoj musí být dolů a přendej na plech vyložený pečicím papírem. Dostatečně daleko od sebe, použij dva plechy. Opakuj se všemi bochánky. Zase přikryj utěrkou a nech v teple hezky vykynout, klidně i dalších 30 minut, pokud dostatečně nenakynou, mohou při pečení praskat.
- Vyšlehej vejce, potři loupáky a bohatě posyp mákem. Troubu předehřej na horkovzduch na 190° C, na dno trouby dej (hned při nahřívání) keramickou misku nebo pekáček s vodou, stačí 200 ml. Pokud nemáš parní troubu jako my. Peč dohněda (nespal!), 15-20 minut. Z boku můžeš do loupáků píchnout špejlí a zjistit, zda jsou uvnitř upečené.