Koupili jste si u řezníka žebírka? Máme pro vás tip, jak je připravit. Uvařte je a upečte obalené v BBQ omáčce! Podávejte se smaženou cibulkou, topinkou a pivem.
Vepřová žebra nejdříve uvařte spolu s kořenovou zeleninou, kořením a bylinkami. Zabere to sice čas, ale stojí to za to! Krásně změknou! A co s vývarem? Rozhodně ho nevylévejte, může se hodit na podlévání masa, do omáček jako je třeba vepřové na paprice, na houbách apod.
BBQ vepřová žebírka
4 porce
příprava: 4,5 hodiny
Co na žebra?
2,5 kg vepřových žeber
2 mrkve
1 petržel
½ celeru
2 stonky řapíkatého celeru
2 cibule
3 stroužky česneku
10 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
3 bobkové listy
2 hrsti libečku
1 hrst tymiánu
sůl
BBQ omáčka (naši domácí najdeš TADY)
Co na dokončení?
1 větší cibule (ideálně bílá)
2 lžíce hladké mouky
olej na smažení
petrželka na ozdobu
Jak na to?
- Vepřová žebírka uvař ve vývaru. Připrav si velký hrnec, vlož do něj žebírka, přidej na menší kousky očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidej pokrájený řapíkatý celer, rozpůlenou cibuli a stroužky česneku. Zalij studenou vodou vývar. Přidej koření, bylinky a sůl. Vař při nízké teplotě (táhni) vývar asi 4 hodiny, ze začátku nezapomínej sbírat “pěnu” z vývaru.
- Poté vytáhni uvařená žebra a nech je vystydnout. Troubu předehřej na 200 °C. Žebra pomaž bbq omáčkou. Přendej do pekáčku a peč dozlatova, asi 25 minut. Mezitím nakrájej oloupanou cibuli na kolečka, obal je v mouce a smaž dozlatova ponořené v oleji. Nech osušit (okapat) od přebytečného oleje. Žebra podávej posypané osmaženou cibulkou a petrželkou.