Recept na dokonalá barbecue vepřová žebírka

Recept na dokonalá barbecue vepřová žebírka

Koupili jste si u řezníka žebírka? Máme pro vás tip, jak je připravit. Uvařte je a upečte obalené v BBQ omáčce! Podávejte se smaženou cibulkou, topinkou a pivem.

Vepřová žebra nejdříve uvařte spolu s kořenovou zeleninou, kořením a bylinkami. Zabere to sice čas, ale stojí to za to! Krásně změknou! A co s vývarem? Rozhodně ho nevylévejte, může se hodit na podlévání masa, do omáček jako je třeba vepřové na paprice, na houbách apod.

BBQ vepřová žebírka

4 porce

příprava: 4,5 hodiny

Co na žebra?

2,5 kg vepřových žeber

2 mrkve

1 petržel

½ celeru

2 stonky řapíkatého celeru

2 cibule

3 stroužky česneku

10 kuliček nového koření

10 kuliček pepře

3 bobkové listy

2 hrsti libečku

1 hrst tymiánu

sůl

BBQ omáčka (naši domácí najdeš TADY)

Co na dokončení?

1 větší cibule (ideálně bílá)

2 lžíce hladké mouky

olej na smažení

petrželka na ozdobu

Jak na to?

  1. Vepřová žebírka uvař ve vývaru. Připrav si velký hrnec, vlož do něj žebírka, přidej na menší kousky očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidej pokrájený řapíkatý celer, rozpůlenou cibuli a stroužky česneku. Zalij studenou vodou vývar. Přidej koření, bylinky a sůl. Vař při nízké teplotě (táhni) vývar asi 4 hodiny, ze začátku nezapomínej sbírat “pěnu” z vývaru.
  2. Poté vytáhni uvařená žebra a nech je vystydnout. Troubu předehřej na 200 °C. Žebra pomaž bbq omáčkou. Přendej do pekáčku a peč dozlatova, asi 25 minut. Mezitím nakrájej oloupanou cibuli na kolečka, obal je v mouce a smaž dozlatova ponořené v oleji. Nech osušit (okapat) od přebytečného oleje. Žebra podávej posypané osmaženou cibulkou a petrželkou.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *