Naše milovaná boloňská omáčka krok za krokem

Naše milovaná boloňská omáčka krok za krokem

Ragù alla bolognese je hustá omáčka založená na mase. Možná jste si jí dávali v Bologni s tagliatelle nebo jako lasagne alla bolognese. U nás doma ji máme nejraději se špagetami.

Věděli jste, že boloňskou omáčku můžete snadno připravit (stejně jako my) v kuchyňském robotu Cooking Chef XL od @kenwoodcz? Umí vážit a nabízí i možnost indukčního vaření. A má širokou nabídku příslušenství. Namelte si maso v mlýnku, připravte si ingredience na boloňskou a pak už jen stačí nastavit čas, intenzitu míchání a teplotu! Jídlo z jednoho hrnce? Ne! Jídlo z jedné mísy! Inspirujte se a přijímejte výzvy v kuchyni.

Boloňská omáčka se špagetami

4 porce

příprava: 60 minut

Co na boloňskou?

500 g hovězího masa (loupaná plec)

1 lžíce olivového oleje

2 červené cibule

3 stroužky česneku

100 g anglické slaniny

2 mrkve

3 řapíkatého celeru

100 g rajčatového protlaku

100 ml červeného vína

800 g loupaných krájených rajčat

200 ml hovězího vývaru na podlití

1 hrst sušeného oregana

sůl a pepř

4 lžíce třtinového cukru

šťáva z 1 citronu

1 hrst nasekané bazalky

Co na dokončení?

400 g špaget

parmazán

bazalka

olivový olej na zakápnutí

Jak na to?

  1. Hovězí namel nahrubo na mlýnku na maso. Připrav si kuchyňského robota Cooking Chef XL, použij vařící metlu a kryt proti rozstřiku jako příslušenství. Do mísy od robota nalij olej, přiklop. Na displeji nastav čas 40 minut, intenzitu míchání 3 a teplotu 140°C.
  2. Do otvoru tomu určenému přidej nadrobno nakrájenou cibulku s česnekem a slaninou a nech restovat. Poté přisyp nastrouhanou mrkev, orestuj. Pak mleté maso, sůl, pepř a nech 10 minut restovat
  3. Přidej nakrájený řapíkatý celer, protlak, restuj tak 2 minuty, poté zalij vínem a vař asi 5 minut (aby se odpařil alkohol). Nakonec přidej loupaná rajčata, vývar, oregano a nech vařit, dokud se neozve signalizace na robotu.
  4. Na závěr dochuť boloňskou omáčku cukrem a šťávou z citronu, případně ještě solí a pepřem. Vmíchej nasekanou bazalku. Podávej se špagetami, lístky bazalky a parmazánem. A můžeš ještě zakápnout olejem.

P. S.: Boloňskou omáčku stejným způsobem můžeš připravit i na pánvi. Průběžně míchej, kontroluj.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *