Nejšťavnatější vepřová žebírka s rýží

Nejšťavnatější vepřová žebírka s rýží

Dostali jste chuť na asijskou kuchyni? Milujete zázvor? Pak jste tu správně! Připravte si vepřová žebra jako profík. A podávejte je s jasmínovou rýží! Nic lepšího jste určitě nejedli.

Základem jsou vepřová žebra, která vám řezník nařeže na pile na tzv. shorty – krátká žebra. Maso můžete dopředu povařit, ale mnohem lepší způsob je připravit si žebírka metodou Sous-vide. Vynikne chuť zázvoru! A navíc, je rychle připravíte na pánvi místo, aby jste je dlouze pekli v troubě.

Vepřová žebírka na zázvoru

4 porce

příprava: 1,5 hodiny

Co na žebírka?

1,2 kg vepřových (short) žebírek

100 g čerstvého zázvoru

3 jarní cibulky

sůl a pepř

2 lžíce olivového oleje

2 lžíce třtinového cukru

2 lžíce sójové omáčky

1 lžíce ústřičné omáčky

2 lžíce vinného bílého octa + na dochucení

200 ml vody

sezamová semínka na ozdobu

uvařená jasmínová rýže na podávání

Jak na to?

  1. Vepřová žebírka odblaň a naporcuj po kostech (my používáme nože ze série DarkNitro od F. Dick). Přendej do mísy. Osol a opepři. Přidej ½ zázvoru nakrájeného na malé kostičky a jednu nasekanou jarní cibulku. Zakápni 1 lžící olivové oleje, pořádně promíchej a přendej do vakuovacích sáčků.
  2. Zavakuuj a dej vařit při 80 °C na 45 minut do páry (používáme parní troubu od AEG) nebo požij Sous-vide hrnec. Po uvaření je přeceď a nech vystydnout.
  3. V hrnci rozehřej (zbývající) olej, vmíchej cukr a nech rozpustit. Restuj do hněda. Přidej (druhou polovinu) nakrájeného zázvoru a nasekané jarní cibulky. Zelené části si nech na ozdobu. Přilij ocet a orestuj. Přidej žebírka, sójovou omáčku, ústřičnou omáčku, zalij vodou a nech vařit. Omáčku zredukuj, dochuť solí, pepřem, popřípadě ještě octem. Z žebírek by mělo maso lehce zklouznout z kosti.
  4. Takto připravená žebírka podávej s jasmínovou rýží, ozdob zelenou částí jarní cibulky a sezamovými semínky.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *