Tento letní likér si možná pamatujete z cest po jižní Itálii. Limoncello se připravuje z citronové kůry, maceruje se s alkoholem, míchá s cukrem a vodou. Má specifickou žlutou barvu.
Připravte si svůj vlastní! Potřebujete nechemicky ošetřené citrony. Teda pouze kůru. A co s dužinou? Máme pro vás tip! Domácí citronovou šťávu. Citrony (bez kůry) nakrájejte na kolečka a dejte je macerovat s vodou do chladu, 24 až 48 hodin. Poté k nim přidejte cukr, dle chuti (na 2 l dáváme 1 kg), přidáme 1 ½ lžičky kyseliny citronové a lístky máty nebo meduňky. Svařte v hrnci asi 2 hodiny. Poté nechte vychladnout, sceďte a přelijte do lahví, uzavřete a skladujte v ledničce.
Domácí limoncello
na 1,5 l velkou lahev
příprava: 15 minut + macerování měsíc
Co na limoncello?
8 BIO citronů
400 ml vodky
400 g krupicového cukru
950 ml vody (převařené)
Jak na to?
- Z omytých a osušených citronů (BIO – bez chemického ošetření!) pomocí škrabky oloupej kůru tak, aby tam ideálně nebyla žádná (nebo co nejméně) bílá dužina.
- Přendej do velké zavařovací lahve, zalij vodkou, protřep, uzavři a nech v ledničce ideálně měsíc macerovat.
- Poté slij přes sítko tekutinu do velké lahve (o objemu 1,5 l), kůru vyhoď. Do hrnce nalij převařenou vodu, vmíchej cukr, nech rozpustit a vychladnout. Poté přilij do lahve.
- Limoncello může hned podávat jako aperitiv nebo ho použít do koktejlu i na pečení. Skvělý je koláč z ricotty.