Většina z nás si recept na fish & chips spojuje s anglickou kuchyní. Vy si jej můžete připravit doma a podávat spolu s limetkovou majonézou a hráškovým pyré. Třeba při závodech Formule 1!
Víte, kdy se takhle street food chuťovka zapsala do dějin? Tvrdí se, že mezi lety 1858 až 1863, předpokládáme tedy, že se datuje k otevření prvního stánku v roce 1860. Pozor ale! Ryba obalovaná v těstíčku (podle tohoto zdroje) byla zmiňována roku 1839 v knize Charlese Dickense „Oliver Twist“. A jedla se určitě už v 16. století! Fish and chips milovali generace před námi a stopro si tresku obalovanou v těstíčku (stejně jako my) dají jednou i naše děti a jejich děti…
Fish & chips s majonézou a pyré
4 porce
příprava: 60 minut (+ naložení hranolek)
Co na hranolky?
1,2 kg brambor (typ A na hranolky)
olej na smažení
Co na limetkovou majonézu?
150 ml majonézy
2 limetky
1 lžíce dijonské hořčice
sůl a pepř
Co na hráškové pyré?
200 g mraženého hrášku
40 g másla
100 ml smetany na šlehání (33 %)
50 g sýru parmazán
2 hrsti čerstvé máty
sůl a pepř
Co na smaženou tresku v těstíčku?
800 g filetu tresky (máme filety z Mylord Premium)
375 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
1 lžíce kukuřičného škrobu
½ lžičky soli
½ lžičky černého mletého pepře
1 lžička sladké papriky
1 žloutek
400 ml jablečného cideru
sůl a pepř
Jak na to?
- Začni hranolkami. Brambory očisti (nech je ale i se slupkou), nakrájej na hranolky asi 1×1 cm velké. Nech je na 24 hodin macerovat ponořené ve vodě (třeba ve velké zavařovačce). Zbavíš je tím přebytečného škrobu. Poté hranolky osuš a smaž při 180 °C stupních (nejlépe ve fritéze) dozlatova, asi 12 minut. Když je smažíš ve fritéze, že jsou hotové poznáš tak, že začnou v košíku fritézy „šustit“.
- Pokračuj limetkovou majonézou. Nastrouhej kůru z obou limetek, šťávu z 1 limetky vymačkej. Přidej obojí k majonéze spolu s dijonskou hořčicí. Důkladně promíchej, dochuť solí a pepřem.
- Na hráškové pyré povař hrášek 5 minut ve vroucí vodě. Sceď, přendej do mixovací nádoby, přidej máslo, smetanu, sýr a mátu. Vše důkladně rozmixuj v pyré. Dochuť solí a pepřem.
- A to nejdůležitější na závěr! Filety tresky osol a opepři z obou stran. Mouku spolu s kypřícím práškem, škrobem, solí, pepřem a paprikou promíchej. Přendej do mísy od robota. Přidej žloutek a cider a pomocí balonové metly vyšlehej v husté tekuté těsto tak, aby ulpívalo na rybě. Každý filet zvlášť nalož do těstíčka a ihned smaž ve fritéze při 180 °C dozlatova, asi 3 minuty.
- Fish and chips podávej lehce osolené s hráškovým pyré a limetkovou majonézou.