Recept na letní drobenkový borůvkový koláč

Recept na letní drobenkový borůvkový koláč

Léto patří lesním borůvkám. Milujeme je s mlékem a cukrem. Plníme jimi kynuté knedlíky a pečeme ty nejlepší koláče. Zkuste tento s drobenkou.

Kdo nás sleduje už nějakou dobu ví, že na blogu máme nespočet koláčů. Od těch nejjednoduších až po klasiku z kynutého těsta. Od roku 2015, kdy jsme začali se Slepičárnou, je pečeme v troubách – nejprve od Electroluxu a pak v AEG parní troubě. To už není jen spolupráce, to je prostě srdcovka. Děkujeme, že jste v tom tak dlouho s námi!

Drobenkový borůvkový koláč

forma na pečení o velikosti 20 x 27 cm

příprava: 60 minut

Co na těsto?

1 ½ hrnku hladké mouky

1 hrnek mandlové mouky (máme ze Zdraveorechy.cz)

¾ hrnku třtinového cukru

špetka soli

160 g másla (studené)

1 vejce

šťáva z ½ citronu

Co na náplň?

2 hrnky borůvek

¼ hrnku třtinového cukru

1 lžíce šťávy z citronu

1 lžíce kukuřičného škrobu

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 180 °C. Do mísy od robota dej hladkou mouku, mandlovou mouku, cukr, sůl a máslo. Rozklepni vejce a přidej šťávu z citronu. Pomocí nástavce háku vypracuj těsto.
  2. Pekáček (já si ho nejprve vymažu troškou másla) vylož pečicím papírem. Polovinu těsta rukama vtlač na dno formy. Idálně až k okrajům. Borůvky v míse promíchej s cukrem, šťávou z citronu a škrobem. Přendej natěsto. Navrch rozděl (jako drobenku) zbytek těsta.
  3. Peč dozlatova, asi 45-50 minut. Nech na kuchyňské mřížce zcela vychladnout. Poté nakrájej a podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *