Používáte BBQ omáčku při grilování? Připravte si svou vlastní! Bude se vám hodit i na zapečená žebra, kuřecí křidélka i do hamburgeru. Základem jsou svěží rajčata.
Nebo se i pálivější verze barbecue omáčky. Zkuste přidat tabasco nebo chipotle adobo, používá se hodně v mexické kuchyni a dodá kouřovou až nasládlou chuť. My jsme přidali koňak, protože zjemní chuť omáčky. Nebojte se experimentovat.
Barbecue omáčka
na 1 skleničku (o 250 ml)
příprava: 60 minut
Co na barbecue omáčku?
1 lžíce olivového oleje
1 červená cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce bílého vinného octa
1 lžíce rajského protlaku
2 lžíce worcestrové omáčky
2 lžíce koňaku
80 g třtinového cukru (4 lžíce dle chuti)
400 g krájených loupaných rajčat (1 konzerva)
1 lžička tabasca
sůl a pepř
Jak na to?
- V rendlíku na olivovém oleji orestuj nasekanou červenou cibuli s česnekem do „světle hněda“. Poté přilij ocet, nech odpařit (zredukuj na polovinu). Vmíchej rajský protlak a restuj až 5 minut. Sem tam zamíchej.
- Přilij koňak, opět restuj, aby se odpařil. Pak přidej worcestrovou omáčku a cukr. Restuj, nech rozpustit cukr. Nakonec přilij loupaná, pokrájený rajčata a tabasco. Osol, opepři, nech probublávat při nižší teplotě (sem tam zamíchej) asi 30 minut.
- Zredukovanou barbecue omáčku přendej do mixovací nádoby a rozmixuj dohladka. Buď podávej nebo přelij do čisté zavařovačky, uzavři, nech vychladnout. Skladuj v ledničce, po otevření spotřebuj do 2 dnů.