Domácí barbecue omáčka krok za krokem

Domácí barbecue omáčka krok za krokem

Používáte BBQ omáčku při grilování? Připravte si svou vlastní! Bude se vám hodit i na zapečená žebra, kuřecí křidélka i do hamburgeru. Základem jsou svěží rajčata.

Nebo se i pálivější verze barbecue omáčky. Zkuste přidat tabasco nebo chipotle adobo, používá se hodně v mexické kuchyni a dodá kouřovou až nasládlou chuť. My jsme přidali koňak, protože zjemní chuť omáčky. Nebojte se experimentovat.

Barbecue omáčka

na 1 skleničku (o 250 ml)

příprava: 60 minut

Co na barbecue omáčku?

1 lžíce olivového oleje

1 červená cibule

2 stroužky česneku

2 lžíce bílého vinného octa

1 lžíce rajského protlaku

2 lžíce worcestrové omáčky

2 lžíce koňaku

80 g třtinového cukru (4 lžíce dle chuti)

400 g krájených loupaných rajčat (1 konzerva)

1 lžička tabasca

sůl a pepř

Jak na to?

  1. V rendlíku na olivovém oleji orestuj nasekanou červenou cibuli s česnekem do „světle hněda“. Poté přilij ocet, nech odpařit (zredukuj na polovinu). Vmíchej rajský protlak a restuj až 5 minut. Sem tam zamíchej.
  2. Přilij koňak, opět restuj, aby se odpařil. Pak přidej worcestrovou omáčku a cukr. Restuj, nech rozpustit cukr. Nakonec přilij loupaná, pokrájený rajčata a tabasco. Osol, opepři, nech probublávat při nižší teplotě (sem tam zamíchej) asi 30 minut.
  3. Zredukovanou barbecue omáčku přendej do mixovací nádoby a rozmixuj dohladka. Buď podávej nebo přelij do čisté zavařovačky, uzavři, nech vychladnout. Skladuj v ledničce, po otevření spotřebuj do 2 dnů.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *