Kdy jindy než právě v létě jíst více ryb? Dopřejte si “moře zdraví” od Mylord Premium i vy a ochutnejte recept na zapečenou tresku s bylinkovou krustou a zeleninou na grilu.
Treska je vděčná ryba. Připravuje se z ní oblíbené anglické jídlo Fish and Chips. Můžete ji jako filé opéct na pánvi nebo zapéct v troubě jako my. Bylinky v krustě dodají rybě “voňavou” chuť. Treska zůstane krásně šťavnatá. Hodí se k ní brambory, salát nebo zelenina na grilu.
Treska s bylinkovou krustou
2 porce
příprava: 45 minut
Co na tresku?
1-2 balení aljašské tresky Mylord Premium (filé)
4 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
2 hrsti nasekané petrželky
2 hrsti nasekaného koriandru
1 chilli paprička
70 g strouhanky (zkuste panko chlebovou strouhanku)
šťáva z ½ citronu
Co na šťouchané brambory?
600 g brambor varného typu B
60 g anglické slaniny
1 červená cibulka
2 jarní cibulky
1 lžíce olivového oleje
50 g másla
sůl a pepř
Co na grilovanou zeleninu?
½ cukety (nebo 1 malá)
12 cherry rajčátek
2 červené papriky
6 jarních cibulek
sůl a pepř
olivový olej na zakápnutí
Jak na to?
- Brambory oloupej, nakrájej na kostky a uvař v osolené vodě do měkka. Troubu předehřej na 180°C. Povolené filé z tresky přendej do pekáčku vyloženým pečicím papírem. Rybu osol, opepři a potři olivovým olejem. Peč 10 minut.
- Mezitím připrav krustu. Nasekej bylinky (koriandr i se stonky – dodají chuť) a chilli papričky. Přendej do mísy, smíchej spolu se strouhankou, osol a opepři. Zakápni šťávou z citronu. Přilij olivový olej a promíchej, konzistence by měla být lepivá.
- Po 10 minutách pečení tresku vyndej a rozděl na filé bylinkovou krustu. Teplotu v troubě zvyš na 200°C. Peč dozlatova, asi 10 minut.
- Na šťouchané brambory orestuj na pánvičce na oleji na kostičky nakrájenou slaninu. Vmíchej nasekanou cibuli, orestuj. Poté přidej máslo, nech ho rozpustit. Odstav, osol, opepři, vmíchej uvařené brambory a rozšťouchej. Na závěr přidej nasekanou jarní cibulku a dochuť podle potřeby solí a pepřem.
- Rozehřej kontaktní gril. Zeleninu opláchni, rajčátka nech celá, cuketu a papriky nakrájej, cibulky přepul. Vše osol a opepři. Přendej na gril, zakápni olivovým olejem a griluj. Stačí 10 minut.
- Na talíře rozděl šťouchané brambory, přidej tresku s bylinkovou krustou, ogrilovanou zeleninu, ozdob bylinkami dle chuti a zakápni výpekem z ryby. Podávej.