Staňte se hvězdou na každém grilování! Přineste s sebou domácí hořčici. Může se hodit k masu, sekané nebo jen tak na chleba! Pěkně s kyselou okurkou.
Domácí hořčici připravujeme rovnou v dvojitém množství. Vejde se do dvou sklenic, a ještě nám zbude na malé zavařovačky, které pak dáváme jako dárek, když jdeme někam na grilovačku. Výhodou je, že si takovou hořčici můžete dochutit po svém. U nás jednoznačně vede kombinace chilli papriček, jablka, křenu a medu. Je jemná a přesto pikantní.
Domácí hořčice s chilli
na 1 zavařovací sklenici (asi 330 ml)
příprava: 40 minut (včetně pečení jablka) + 2 dny na bobtnání
Co na základ hořčice?
100 g žlutých hořčičných semínek – seženete skoro všude
100 g černých hořčičných semínek – seženete v Kralovstvichut.cz
150 ml jablečného octa
150 ml piva (nebo převařené vody)
2 chilli papričky dle chuti
0,5 lžičky soli
Co na dochucení?
1 lžíce medu
1 malé upečené jablko
50 g nakládaného sterilizovaného křenu
Jak na to?
1. Hořčičná semínka promíchej a vlož do zavařovací sklenice. Chilli papričky zbav semínek a přidej do sklenice (k semínkám). Zalij směsí piva (nebo vody) a octa, přidej sůl. Sklenici uzavři a důkladně protřep tak, aby se vše promíchalo. Semínka nech ideálně 2 dny bobtnat v lednici. Neměly by plavat v tekutině.
2. Poté (dle chuti) buď chilli papričky vyndej – jejich ostrost a chuť v hořčici i tak zůstane. Nebo je nech, pokud chceš hořčici ostřejší (my jsme nechali jen 1). Vše tyčovým mixerem rozmixuj, pokud chceš hrubší mixuj méně, pokud jemnější mixuj déle.
3. Hotovou hořčici dochuť upečeným jablkem (peč např. v kokotce 20 minut v troubě při 180 °C, nech vychladnout, oloupej a zbav jádřince), přidej křen a med. Promíchej a dochuť dle potřeby. Přendej do uzavíratelné sklenice a uchovávej v ledničce. Vydrží určitě 14 dnů, pokud ji dřív nesníte.