Vzpomínáte na chleba s řízkem na cesty? Zkuste to jinak! Zapečte si bagety s mozzarellou na grilu a podávejte je s kuřecími stripsy a ochucenou rukolou.
Je to kalorická bomba. To ale nevadí! Spojte jídlo s výletem. Podávejte je jako finger food. Takhle zapečené bagety se hodí i na oslavu, na zahradní párty. I na cateringu budou za hvězdu. Jen pamatujte, že nejlepší jsou ještě horký!
Zapečená bageta s řízečky
4 porce
příprava: 40 minut
Co na rukolu?
250 g rukoly (1 balení)
40 g nastrouhaného parmazánu
olivový olej a balzamikový ocet
šťáva asi z ½ citronu
sůl a pepř
Co na řízky?
2 kuřecí prsa (větší)
hladká mouka, vejce (se solí a pepřem) a strouhanka na trojobal
olej na smažení
Co na bagetu?
500 g mozzarelly (na pizzu, není naložená)
2 velké bagety
máslo na potření bagety
olivová tapenáda na potření bagety (recept najdeš tady)
- ale můžeš použít i majonézu smíchanou se sweet&chilly omáčkou, hořčici a místo másla je potři olivovým olejem
Jak na to?
- Připrav si rukolu. V míse ji promíchej s nastrouhaným parmazánem. Zakápni olivovým olejem, balzamikovým octem a šťávou z citronu. Dochuť solí a pepřem. Chuť by měla být ostřejší, spíš kyselá. Mísu zabal do potravinářské fólie a nech v ledničce odpočinout.
- Kuřecí prsa rozkroj na řízečky. Osol, opepři. Obal nejprve v hladké mouce, pak ve vyšlehaných vejcích se solí a pepřem. A nakonec ve strouhance. V hlubší pánvi na oleji řízečky osmaž dozlatova ze všech stran. Dej si je stranou (ideálně okapat od přebývajícího oleje).
- Zatímco se budou řízečky smažit, rozehřej gril (ideálně kontaktní). Mozzarellu nakrájej na plátky. Bagety podélně rozkroj (ne úplně, z jedné strany musí držet spolu), pomaž vnitřní část troškou másla. Rozlož na spodní díl plátky mozzarelly, přiklop a dej zapéct dokřupava do grilu. Sýr se musí rozpustit. Může to trvat 10-15 minut.
- Zapečené bagety rozevři. Jednu část potři olivovou tapenádou, na druhou rozlož řízečky, navrch rozděl rukolu, přiklop, nakrájej na menší díly a podávej.